Synsinnet, seendet
Sinne som registrerar ljus av olika våglängd, för människans del inom våglängdsområdet 400 nm-700 nm (miljondels millimeter). Ljus med våglängden 450 nm upplevs som blåviolett, 500 nm som grönt, 575 nm som gult och 650 nm som rött. Färgerna är knutna till känsloupplevelser som har att göra med viktiga livsfunktioner som till exempel fortplantning, födointag, aggressivitet och rädsla.
Utöver de sinnesceller som reagerar för ljus som ger färgupplevelse, de så kallade tapparna (eng: cones), finns det sinnesceller i näthinnan som i skymning reagerar med upplevelse av olika nyanser av grått, de så kallade stavarna (eng: rods). Omställningen från ljus- till skymningsseende kallas mörkeradaptation (eng: dark adaptation).
Tack vare hornhinnans buktning och den lins som sitter bakom hornhinnan bryts ljuset samman till en brännpunkt på näthinnan, så att en "bild" kan överföras till hjärnbarken med hjälp av elektrokemiska signaler i synnerverna.
Bilderna i de båda ögonen avviker så mycket från varandra att det blir en stereoskopisk effekt. Detta bidrar till djupuppfattning inom närområdet.
Linsen kan ackommoderas, dvs göras tjockare eller tunnare, alltefter hur mycket strålarna behöver brytas för att en skarp bild ska uppstå på gula fläcken (eng: yellow spot, macula lutea) i centrum av näthinnan.
Den del av näthinnan där synnerven kommer in i ögat från hjärnan utgör en blind fläck. Denna märks inte vid normalt seende eftersom den del av synfältet som saknas i ena ögat finns representerad i det andra.
Vision
Det engelska ordet vision betyder bland annat även 'hallucination' och liksom på svenska 'vision' (föreställning om hur man önskar sig att något ska vara, gestalta sig och utvecklas).
Relaterade sökord: artificiellt visuellt system, färg, färgblindhet, färgteori, indirekt seende, mörkeradaptation, ljusadaptation, sinnesmodalitet, stereoskopiskt seende, synvilla, visionerande, visuellt lärande, visuellt minne.
Etymologi:
Latin: visio {uttal: vi´siå} 'syn': av videre {uttal: vide´re} 'se'.
["blind fläck","färgblindhet","färg","mörkeradaptation","ljusadaptation","färgteori,","stereoskopiskt seende","artificiellt visuellt system","synvilla","indirekt seende","sinnesmodalitet","visuellt lärande","visuellt minne","visionerande","vision"]