

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "systemteori":
systemteori
systems theory [ˈsɪstəmz ˈθɪərɪ, USA-uttal även: ˈsɪstəmz ˈθɪrɪ]
Teori om karakteristiska egenskaper hos system i allmänhet. Den kallas därför också generell systemteori (general systems theory, GST). Egentligen mer ett allmänt synsätt eller perspektiv än en teori om händelseförlopp och vad som orsakar vad.
Ordet system har singularisform i titeln på Bertalanffys bok från 1968 (enligt tyskt språkbruk Allgemeine Systemtheorie, Allgemeine Systemlehre): "General System Theory: Foundations, Development, Applications".
Teorins bakgrund och spridning
Upphovsman till den generella systemteorin och ledare för den systemteoretiska rörelsen var den österrikiske biologen Ludwig von Bertalanffy (1901-1972), som redan på 1930-talet började utveckla sina idéer men först på 1950-talet i samband med datorteknikens frammarsch gjorde sin teori känd. År 1954 grundades Föreningen för systemteoretisk forskning (Society for the Advancement of General Systems Theory, namnändrat 1956 till Society for General Systems Research).
En enhet med komponenter i feedbackslingor
Grundtanken är att man vid undersökning av vissa fenomen bör se dem som delar i en helhet. Delarnas relationer till varandra är av stor och ofta avgörande betydelse för helhetens sätt att fungera och hantera förändringar. Hur komponent A påverkar komponent B blir i sin tur avgörande för hur B påverkar A i fortgående feedbackslingor (feedback loops).
Varje komponent i ett system är i sin tur ett system av mindre enheter. Det är sålunda ett subsystem och kan själv bestå av flera subsystem. Utanför det system som man håller på att undersöka finns en omvärld som man också behöver intressera sig för, ett suprasystem. För förståelse och hanterande av en individs, grupps eller familjs situation går man till de system som individen, gruppen eller familjen har betydelsefulla relationer till.
Ett viktigt begrepp i allt systemtänkande är feedback, en term som översätts till svenska med återkoppling eller återföring.
Input och output
Att nya element tillförs systemet (om det är ett så kallat öppet system) kallas input (inflöde, inmatning). Även det element som kommer in och ska hanteras eller införlivas betecknas med termen input. Output (utfall, utmatning) är de resultat som systemet åstadkommer och lämnar till de omvärldssystem som det har relation till. Frågan om hur system formas och styrs behandlas inom cybernetiken.
Relaterade sökord:
anknytningssystem, ekologi, ekologisk psykologi, ekosystem, feedback, funktionell kontextualism, fältteori, holism, generell systemteori, homeostas, komplext adaptivt system, omvårdnadsprocess, operationsanalys, process, struktur, strukturalism, system, systemarketyp, systemisk familjeterapi, systemrättfärdigande, systemtänkande.
Terminologi: Det vanliga i engelskspråkiga uttryck är formen systems som i systems theory, systems analysis, systems research, systems philosophy, systems biology, systems psychology, systems engineering, systems science, systems programming/systems programing och så vidare. Singularformen förekommer också men är sällsynt.
Ordet systemperspektiv (eng: systems perspective) förekommer som beteckning på ett allmänt sätt att se något som komponent i ett system utan att man hänvisar till systemteorin som sådan. En inriktning på att se saker i sitt sammanhang kallas på engelska a systems approach.
Etymologi: Ordet system är ursprungligen grekiskt: σύστημα {uttal· syst´äma} organiserad helhet: av σύν 'med', 'tillsammans' + ἵστημι {uttal: hist´ämi} 'ställa' (ett svenskt ord som har samma ursprung som det grekiska), 'sätta upp'.
["ekologisk psykologi","ekologi","perspektiv","synsätt","generell systemteori","systemtänkande","funktionell kontextualism","komplext adaptivt system","systemarketyp","systemtänkande","operationsanalys","ekosystem","subsystem","homeostas","helhet","fältteori","strukturalism","omvårdnadsprocess","struktur","input","cybernetik","systemisk familjeterapi","holism","feedback","systemrättfärdigande","anknytningssystem","system","process","teori","",""]

