thought system [ˈθɔ:tˌsɪstəm], system of thought
1. Tankar och föreställningar som på något sätt hänger ihop (i en struktur) och därigenom också påverkar varandra i olika typer av processer. Exempel från matematiken: i additionssystemet blir 1 och 1 lika med 2, 3 och 9 lika med 12, i multiplikationssystemet blir samma strukturer lika med 1 respektive 27. Motsvarande principer gäller tankesystemen språk, logik, statistik och det binära systemet i databehandling. Styrning med hjälp av systemprinciper och systemfaktorer används i systemisk psykoterapi och strategisk psykoterapi.
2. Daniel Kahneman (1934-2024) och Amos Tversky (1937-1996) upptäckte i sin forskning vid Harvard University i USA på 1970-talet att vi människor har två tankesystem. System 1 är intuitivt, emotionellt och till stor del styrt av behov och önskningar. Det fungerar automatiskt och är ständigt aktivt. Det är snabbt och kan få oss att förhasta oss i våra omdömen och beslut. System 2 kräver eftertanke och fungerar därför i regel långsamt. Det består av vårt logiska, matematiska och statistiska tänkande. Det är långsamt och eftertänksamt.
Kahneman och Tversky kallade den teori som de kom fram till för prospektteorin.
3. Det episodiska systemet och det semantiska systemet, episodiskt minne och semantiskt minne.
4. Djurs och människors kognition uppfattad som ett system eller enligt kvantfysikern David Bohm som ett delsystem inkopplat i andra organiska och fysikaliska system.
Relaterade sökord: abstraktion, begrepp, dialektik, dubbelprocessteori, generalisering, nudgeteorin, risk, riskförnekande, snabbt tänkande, statistisk signifikans.
["systemisk psykoterapi","strategisk psykoterapi","abstraktion","begrepp","dialektik","riskförnekande","risk","prospektteorin","dubbelprocessteori","kognition","dialektikge","generalisering","statistisk signifikans","episodiska systemet","Daniel Kahneman","nudgeteorin",""]