Etymologi: Term bildad av Carl von Linné av de grekiska orden τάξις {uttal: ta´xis} 'ordning' och ändelsen -νομία {uttal: nåmmi´a}, bildad på νόμος {uttal: nåmm´åss} 'lag', 'reglering', 'hantering', ett ord använt i sammansättningar som "ekonomi" i betydelsen skötseln av tillgångar och skulder, inkomster och utgifter och i "astronomi" i betydelsen hur stjärnhimmeln är ordnad genom de lagar som gäller för himlakropparna.
Betydelse och användning
1. Principer och metoder för att på ett systematiskt sätt ordna företeelser i över- och underordnade ("hierarkiskt") på samma sätt som i den "biologiska systematik" som infördes av Carl von Linné (1707-1778), enligt vilken naturen indelas i tre riken och växterna i familjer, släkten och arter. I denna betydelse är taxonomi en vetenskap eller metod.
2. Den klassificering i överordnade och underordnade typer som man gjort med taxonomi som metod, till exempel 'Blooms taxonomi', uppdelningen av breda och smala kognitiva förmågor i CHC-teorin och egenskapsmodellerna i trait-psykologi med fåtal antal överordnade faktorer som var och en har flera så kallade fasetter och då bildar vad som på engelska kallas trait taxonomies (egenskapstaxonomier).
I biologin används numera vanligen termen "systematik", medan ordet taxonomi förekommer i bland annat psykiatri och beteende- och samhällsvetenskap.
Relaterade sökord:
Blooms taxonomi, DSM, ICD, ICF, kategoriindelning, NANDA.
Ordformer:
Adjektiv: taxonomisk, taxonomiskt, taxonomiska (eng: taxonomic).
Adjektiv och adverb: taxonomiskt (eng: taxonomically).
["Blooms taxonomi","DSM>>DSM Diagnostic","ICD","ICF","kategoriindelning","trait-psykologi","CHC-teorin","NANDA"]