Grekiska: τῆλε {uttal: tä´le} 'fjärran', 'på avstånd' + latin: medicus {uttal: medd´ickuss} 'läkare'; av mederi {uttal: medde´ri} 'bota'.
Grundbetydelse: hälso- och sjukvård på distans ('tele' i sin ursprungliga betydelse).
Ordets användning i nutida hälso- och sjukvård
Hälso- och sjukvård som bedrivs med hjälp av interaktiv kommunikation av ljud, bild och text.
I telemedicin, som också omfattar mental e-hälsa (mental eHälsa, eng: e-health, eHealth), ingår diagnos, konsultation, behandling och utbildning av patienter, närstående till patienterna och personal.
Olika typer av teknik kan användas för att utöva telemedicin som till exempel dator, mobil, telefon, övervakningskameror och robotar.
Mobiler får allt större betydelse för det som kallas mobilhälsa, m-hälsa eller mHälsa (eng: mobile health, mHealth, m-health), skrivs ibland felaktigt på svenska: "mobil hälsa".
Synonymer med helt eller delvis samma betydelse som telemedicin: e-hälsa, eHälsa (eng: e-health, eHealth, telecare), telehälsa (eng: telehealth). I en del texter används termen e-hälsa om rent teknisk övervakning till exempel för monitorering av blodsockerhalt vid diabetes. I andra framställningar används samma ord för ett vidare begrepp, nämligen om teletekniska anordningar även för friskvård, rådgivning i hälsofrågor, sociala och psykologiska frågor. Så är det enligt de riktlinjer som tillämpas av International Society for Telemedicine & eHealth:s, ISfTeH (internationell organisation med ett hundratal stater som medlemmar, grundad år 2000).
De delar av telemedicin som har med psykisk hälsa och ohälsa att göra räknas som telepsykiatri (utövad av psykiatrer) och telepsykologi (utövad av kliniska psykologser och av psykoterapeuter).
Fördelar med telemedicin: Många patienter blir mer engagerade i vården och det blir ofta bättre följsamhet beträffade medicinering av andra åtgärder som patient och behandlare tillsammans kommit överens om. Möjligheterna till uppföljning av behandling och råd från läkares, psykologers och sjuksköterskors sida är också mycket större än i traditionell vård.
Nackdelar: Trots att teknik i många fall underlättar, kan den samtidigt verka avskräckande, särskilt för patienter som har funktionsnedsättningar av olika slag, till exempel beträffande syn, hörsel och inlärning av nytt; även för personal som känner tveksamhet inför nyheter och förändringar och har upplevt problem med komplicerad teknik. Många behandlare och patienter upplever också att det personliga mötet är av stor betydelse vid konsultation och rådgivning och att det känns som en brist när man i telemedicin inte får ett sådant möte.
Relaterade sökord: egenvård, internetbehandling, internet-KBT, självmonitorering, telepsykologi.
["internetbehandling","internet-KBT","telepsykologi","kliniska psykologer","psykiatrer","egenvård","självmonitorering"]