Begreppspar som används för att peka på skillnaden och samtidigt kopplingen mellan "teori" i betydelsen kunskap om något och praktisk erfarenhet av det.
Högsta evidens kan vara minsta praktiska relevans
Kunskap ("teori") är generell medan praktik är konkret och individcentrerad. En viss typ av behandling kan ha högsta grad av evidens (bekräftat med välgjorda studier och metaanalyser) även om det bara är 10 fler på 100 än obehandlade som visar förbättring. En annan behandling kan ha lägre evidens (mindre välgjorda studier) men med 50 fler per hundra än obehandlade som visar förbättring.
Olika utbildningstraditioner
Traditionen i filosofisk, juridisk och teologisk fakultet har varit att den egentliga utbildningen ska bestå enbart av teoristudier och mindre forskningsuppgifter. Praktisk verksamhet skulle ske efter utbildningens slut. Kunskap stod i mycket högre rang än praktisk verksamhet.
Från 1980-talet har man i allt större utsträckning frångått denna tradition att universiteten ska hållas rena från allt praktiskt. I flertalet program har man infört allt mer praktik i form av verksamhetsbaserat lärande i form av arbetsplatsförlagd utbildning, i många fall med avsikten att vissa delar av teorin ska läras i direkt anslutning till arbete med praktiska uppgifter.
Det är också uppenbart att professionell verksamhet i hög grad består i att – på grundval av kunskap - hitta lösningar på både nya och gamla problem vilket ger upphov till ny kunskap baserad på praktisk erfarenhet.
Relaterade sökord: casemetod, evidensbaserad, konst och vetenskap, learning by doing, praktikbaserad evidens, psykologutbildning, praktikerkunskap, problembaserat lärande, real-world effectiveness, teori, scientist-practitioner.
["casemetod","learning by doing","konst och vetenskap","problembaserat lärande","evidensbaserad","praktikbaserad evidens","praktikerkunskap","psykologutbildning","scientist-practitioner","real-world effectiveness","teori"]