En neurovetenskaplig teori, framställd på 1970-talet av de amerikanska neuroforskarna J. Allan Hobson and Robert McCarley (båda professorer i psykiatri vid Harvard University) om hur drömmar uppstår (aktiveras) och tar form (syntetiseras) genom att olika känslor och föreställningar kombineras till mer eller mindre bisarra, mer eller mindre meningsfulla drömsekvenser.
Grundtanken var att under den fas av sömnen som kallas REM-sömn aktiveras områden i hjärnan där intryck från det vakna tillståndet finns lagrade. Det sker på ett osystematiskt, splittrat sätt.
I ett andra steg åstadkommer funktioner i hjärnan som är meningssökande en någorlunda begriplig, fast ofta bisarr, situation eller händelse av de aktiverade mer eller mindre känslo- och driftbetonade föreställningsfragmenten.
Teorin har senare modifierats och dessutom ifrågasatts på flera punkter genom att nyare neuroforskning gett upphov till andra teorier om drömmarna.
Teorin väckte stor sensation när den kom genom att den gick på tvärs mot Sigmund Freuds drömteori som var den förhärskande i dåtida psykologi och stora delar av psykiatrin.
Att man med psykoanalys av drömsekvenser skulle kunna tolka fram bortträngda minnen som förorsakar psykiska problem saknar enligt teorin om aktivering och syntes stöd i neurovetenskaplig forskning.
På svenska även: teorin om aktivering och syntes, aktivering-syntetiseringsteorin, aktivering/syntes-teorin, aktivations-syntesteorin, aktivering-synteshypotesen om drömmar, aktiverings- och syntetiseringsmodellen, modellen om aktivering och syntes samt med på svenska felaktig särskrivning: aktivering syntes teorin, aktivering-syntes teorin.
På engelska även: activation-synthesis hypothesis of the dream process (den ursprungliga benämningen 1977), activation-synthesis hypothesis, activation-synthesis model of dreaming.
Hypotes, teori, modell
Teorin som först presenterades som en teori om aktivering av vissa områden i hjärnan under REM-sömn framställdes 1977 som en hypotes om aktivering och syntes i drömprocessen. Den kom senare att även kallas en model of dreaming (på svenska "modell för drömmandet", "modell om drömmandet").
I engelskspråkiga texter kan dessa termer användas om varandra utan någon klar skillnad i betydelsen. På svenska gör man i regel skillnad mellan dem på det sättet att en teori är en beskrivning av fenomen och samband mellan dem, en hypotes en ännu icke bevisad konsekvens av teorin och en modell en konstruktion i bild, diagram, figur eller text som åskådliggör strukturer, funktioner och samband utan att vara en naturtrogen återgivning av de fenomen och de samband som åskådliggörs med modellen.
En korrekt benämning i detta fall torde vara "teorin om aktivering och syntes i drömmandet" eller "i formandet av drömmar" eftersom det är teori om hur drömmar uppstår och tar form.
["teorin","teori","psykoanalys","REM-sömn","Sigmund Freuds","drömmar","modell","hypotes","neural"]