Tidsperception i betydelsen tidssinne gör det möjligt för individer och grupper av djur och människor att avpassa sina handlingar efter den följd och takt som händelser har i deras omvärld.
Tidsperception i betydelsen upplevelse av tid är själva uppfattningen och känslan av att tid förflyter.
Ett inbyggt tidssinne
Hos insekter, till exempel hos bina, finns ett tidssinne inbyggt som ger dem förmåga att orientera sig med hjälp av solens position som förändras under tiden som biet lämnar kupan och sedan ska tillbaka igen. Denna funktion på reflexnivå är nära kopplad till binas handlingsliv och motivation (att söka föda, att hitta till kupan där de hör hemma).
Hos ryggradsdjuren fungerar tidssinnet mer komplext, vilket gör det möjligt för dem att beräkna tidsåtgång, att kunna skynda sig, att kunna avvakta, att kunna bestämma ungefärlig tidpunkt under dagen och natten, att kunna känna på sig när det är dags att göra något med mera av allt möjligt slag.
Tidsbegrepp hos människan
Hos oss människor, med vår avancerade förmåga till begreppsbildning yttrar sig tidsuppfattningsförmågan i att vi kan bilda abstraktioner som "tid", "tidsåtgång", "långsamt", "snabbt" och så vidare. 'Tid' är därmed ett abstrakt begrepp av samma typ som till exempel 'möbel'. Föreställningen om möbel liknar inte någon enskild möbel som stol, soffa, bord, säng eller skåp utan är bildat efter dessa föremåls funktion. På liknande sätt uppstår abstraktionen tid ur vår förmåga att uppleva före-efter, dåtid-nutid-framtid, gott om tid, ont om tid, långsamt och snabbt. Denna förmåga finns som en sorts funktion som ger form åt våra mera konkreta uppfattningar och upplevelser.
Tidssinne är i detta perspektiv psykets förmåga att uppfatta och uppleva händelser i vår omvärld, vår egen planering, våra egna känsloreaktioner och vår eget sätt att minnas. Tidsperception är när vi med denna förmågas hjälp på ett abstrakt sätt uppfattar förändring och sekvenser.
Den tyske filosofen Immanuel Kant (1724-1804) betraktade tidsupplevelse hos sig själv som verkligare än tidsförloppen i omvärlden. Hans filosofi kom därför att bygga på antagandet att vi ingenting vet om tingen i sig själva och tiden i vår omvärld. Han hade inte den kunskap som den biologiska utvecklingsläran från mitten av 1800-talet gav oss. Enligt den utvecklas tidssinne hos djur och människor (även växter) därför att det har funktioner för överlevnad och fortplantning.
Mer information finns under orden biologisk klocka, tid, tidsperspektiv och time management.
["tidsperspektiv","begreppsbildning","time management","tid","biologisk klocka","perspektiv"]