Latin: trajector {uttal: trajeck´tårr} 'syl', 'sticka'; trajicere {uttal: trajick´ere} eller traicere {uttal: tra-ick´ere} 'kasta över', 'överskrida', .'överföra'; av trans 'över' + iacere {uttal: jack´iå} 'kasta'.
Språkvetenskaplig term för det man har i fokus för uppmärksamheten mot en viss bakgrund, ett så kallat landmärke (eng: landmark, LM).
Om landmärket är en korg, kan ett ägg som ligger i den vara just det som man riktar uppmärksamheten mot, trajektorn. I och med att landmärket i detta fallet är något som ägget befinner sig i, är det fråga om ett landmärke som är en så kallad behållare (eng: container, containment).
Andra exempel på relationen mellan trajektor, TR, och landmärke, LM, är "Farmor sitter i soffan", "Mamma gick ut i hallen". I det sista exemplet är "ut i hallen" inte en behållare utan en 'väg' = färdväg (eng: path).
Begreppen trajektor och landmärke är parallella till gestaltpsykologins figur-grund-schema. (Varför man valt termerna 'trajektor' och 'landmärke' för denna konstellation är oklart. Det tyder dock på att trajektorn från början avsåg det som rör sig ut eller in i något rumsligt (en behållare) med hjälp av ett landmärke som referenspunkt.)
I ovanstående exempel har tänkandet en kroppslig förankring i och med att det handlar om något rumsligt, åskådligt. I mänskligt tänkande ligger detta konkreta tänkande till grund för abstrakt, metaforiskt tänkande som när trycka ut blir uttrycka, leda in blir inleda, befinna sig blir finna sig, vika ut blir utvikning, se bort från något blir bortse från något och så vidare.
Förväxlingsbar term: trajektoria.
Relaterade sökord: bildschema, kroppslig förankring, metafor.
["figur-grund","trajektoria","bildschema","metaforiskt","abstrakt","gestaltpsykologins","kroppslig förankring","metafor"]