Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "transcendens":
transcendens
transcendence [trɑːnˈsɛndns, USA-uttal: trænˈsɛndəns], transcendency [trɑːnˈsɛndnsi, USA-uttal: trænˈsɛndənsi]
Svenskt uttal: {transendens´} eller {transjendens´}.
Termen används om "överskridande" i flera olika betydelser i religion, filosofi och psykologi:
1. Övergång från sinnlig värld till översinnlig, från jordelivet till en hinsides tillvaro. Det transcendenta är det översinnliga, obegripligt med vanligt förstånd.
2. Att inte vara del av den normalt upplevda omvärlden utan överskrida denna som i uppenbarelser.
3. Tal som inte kan uttryckas i heltal eller som decimalbråk utan måste uttryckas till exempel som en oändlig summa av tal; π (3 1/7) är ett sådant tal.
4. Kunskap som bryter igenom (eng: transcends) traditionella föreställningar och normer och uppnår en transcendent validitet (eng: transcendent validity), en giltighet som är på andra sidan befintliga uppfattningar och teorier. Närliggande betydelse till den i nr 2.
5. Hos psykologen Carl Gustav Jung (1875-1961) används termen 'transcendent' för att beteckna en funktion eller process i själslivet, den transcendenta funktionen (eng: the transcendent function). Den gör det möjligt för en person att integrera och samordna medvetna och omedvetna inställningar och funktioner, till exempel introversion i det medvetna själslivet med extraversion i det omedvetna, tänkande i det medvetna med kännande i det omedvetna. På det sättet uppnår man individuation, får en personlig identitet med konstruktivt och kreativt samspel mellan det individuella medvetna och det kollektivt omedvetna och dess arketyper.
Jung tänkte sig att detta sätt att arbeta med psyket är arketypiskt eftersom det finns i hermetismen eller hermeticismen (på engelska även hermetics), en samling tankar om tillvaron, enligt vilken denna ytterst och i grunden är en enda helhet och enhet. Allt är i allt. Dessa tankar återkommer hos flera av nya tidens filosofer som Spinoza, Leibnitz och Hegel. De finns i Rousseaus föreställningar om en allmänvilja i samhället som kan ta form genom demokratiska överläggningar. De finns också hos naturvetenskapens nydanare som Isac Newton.
6. Nyckelbegrepp i transpersonell psykologi och transpersonell psykoterapi, där det har innebörden att man personligen förändras på sådant sätt att man går ut över sig själv och får del i ett medsubjekts eller i en allmänmänsklig värld. Sådan förändring betraktas som främjande av psykisk hälsa. Denna betydelse av ordet finns också i teorin om mänskligt blivande.
Relaterade sökord: andlig, andlighet, blivande, gerotranscendens, immanens, individuation, religionspsykologi, självexpansion, självtranscendens, transcendental, transcendentalism, transpersonell psykologi.
Ordformer:
Adjektiv: transcendent (eng: transcendent [trænˈsendənt]): 1. översinnlig, 2. gränsöverskridande, det vill säga överskridande de gränser som saken gäller. Substantiverat: Det transcendenta (eng: the transcendent), 1. det översinnliga, 2. det hittills otänkbara.
Adverb: transcendent (eng: transcendently).[trænˈsɛndəntli]
Verb: transcendera: (eng: transcend, transcends, transcending, transcended). Att överskrida, till exempel gå utöver individnivån (eng: to transcend the individual level, trancending the individual level) i en studie av människors levnadsvanor innebär 'transcendens' att att man inbegriper även sociala och kulturella omständigheter som påverkar individernas vanor.
Etymologi:
Latin: transcendere {uttal: trannskend´ere} 'överskrida'; trans- 'över' + scandere {uttal: skand´ere} 'kliva', 'stiga'.
["Carl Gustav Jung","filosofi","andlighet","omedvetna","medsubjekts","självexpansion","gerotranscendens","självtranscendens","individuation","Spinoza","Leibnitz","Hegel","Rousseaus","funktioner","immanens","introversion","psykoterapi","extraversion","religionspsykologi","transcendentalism","transpersonell psykologi","transcendental","transpersonell psykologi","andlig","mänskligt blivande","arketyper","integrera","validitet","blivande"]