1. Översinnlig, transcendent.
2. Om medvetandets aktivitet och sätt att forma innehållet i det vi upplever, uppfattar och tänker. Vi är inte medvetna om hur det går till i psyket när vi till exempel ordnar orden i en mening. Styrningen av våra tankar, avsikter och ord sker 'transcendentalt', det vill säga i den del av psyket som dirigerar medvetandets innehåll och som medför att världen upplevs som den gör och inte på något av alla andra tänkbara sätt.
Filosofen Immanuel Kant (1724-1804) riktade speciell uppmärksamhet mot denna kunskapsstyrande aktivitet hos psyket. Han inledde därmed två århundraden av transcendental filosofi.
Hos Edmund Husserl (1859-1938) kom frågan om subjektets transcendentala aktivitet att få stor betydelse för den filosofi som han grundade, den filosofiska fenomenologin. Enligt denna är det just subjektet, det transcendentala jaget, som har en sådan begreppsbildningsförmåga att det som vi upplever och förstår får sin speciella innebörd.
Motsatsen är uppfattningen att psyket passivt tar emot, registrerar och lagrar intryck från omvärlden och ger en bild av denna (empirism).
Relaterade sökord: Donaldson, empirism, exekutiv funktion, Carl Gustav Jung, konstruktivism, positivism, transcendens, transcendentalism, transcendental meditation, transpersonell psykologi.
["Immanuel Kant","exekutiv funktion","Edmund Husserl","transcendental meditation","transpersonell psykologi","transcendentalism","fenomenologi","Donaldson","konstruktivism","positivism","empirism","transcendent","transcendens","Carl Gustav Jung","jaget"]