transpersonal psychology [trænzˈpɜːsənəl saɪˈkɒlədʒi]
Forskning med rötter i Carl Gustav Jungs (1875-1961) idéer om ett kollektivt omedvetet. Den handlar framför allt om sådana upplevelser som består i att människor känner sig överskrida det personliga jagets gränser: ut-ur-kroppenupplevelser, nära-dödenupplevelser, tidigare-livupplevelser, kosmiska upplevelser, transupplevelser och upplevelser av jagets död och återfödelse.
Flera former av transpersonell psykoterapi har sin grund i transpersonell psykologi. En sådan är holotropisk andningststerapi (holotropic breathwork), som enligt upphovsmannen Stanislav Grof leder till kontakt med bortträngda minnen och med en högre andlig värld, som man försummat i västerländsk psykologi och psykiatri.
Inom transpersonell psykologi skiljer man i gruppen av akuta psykoser ut ett tillstånd, "det andliga genombrottet", som i sitt tidiga stadium kan vara svårt eller omöjligt att skilja från en akut psykotisk störning, men som har betydligt gynnsammare förlopp och prognos än en sådan. Rätt behandlat kan det andliga genombrottet leda till personlig integration på en högre funktionsnivå än tidigare och utan de personlighetsdefekter som brukar känneteckna en utläkt psykotisk störning.
Likartad term med annan betydelse: transperson.
Relaterade sökord: andlighet, Stanislav Grof, Leibniz, mindfulness, monad, psykoandlig, psykologins historia, religiösa eller andliga problem, själ, självexpansion, transpersonell psykoterapi.
["Carl Gustav Jung","Stanislav Grof","Leibniz","mindfulness","monad","ut-ur-kroppenupplevelser","självexpansion","nära-dödenupplevelse","tidigare-livupplevelse","själ","jaget","psykos","integration","psykiatri","andlighet","psykoandlig","religiösa eller andliga problem","psykologins historia","Stanislav Grof","transpersonell psykoterapi","transperson"]