1. I kommunikationsteorin är tvåstegsteorin en modell för spridning av propaganda och reklam. Den ersätter injektionsteorin (eng: hypodermic needle theory), den ursprungliga tankemodellen i kommunikationsteori: att budskap från radio, TV, tidningar, böcker och så vidare går direkt in under skinnet ("hypodermic") på mottagarna, det vill säga allmänheten.
I och med tillkomsten av sociala medierna är den tankemodellen inte längre användbar. Redan tidigare var den otillräcklig, eftersom det sedan länge funnits konsumentrådgivning och tidningar och böcker där experter granskar produkter och propaganda.
Tvåstegsteorin (2-stegsteorin) säger att budskapen passerar ett andra led, expertgranskare och bloggare (samt sådana sidor på nätet där konsumenter får ge sitt omdöme om resor, restauranger, hotell och så vidare). Det är särskilt bloggarna som omfattas av tvåstegsteorin.
Bland bloggarna finns ett antal opinionsledare (vanliga människor som folk i allmänhet hyser tilltro till). Vad de skriver räknas som "word of mouth" (mun till mun-metoden, även kallad buzz marketing), det vill säga personlig uppfattning hos dem som provat produkten eller tjänsten.
Genom de uppfattningar som dessa personer ger till känna i medierna, modifieras budskapen i propaganda och reklam avsevärt. Budskap som opinionsledarna gillar kommer att förstärkas, budskap som de ifrågasätter, försvagas.
2. I inlärningsteorin används termen "tvåstegsteorin" bland annat om kombinationen av klassisk betingning och operant inlärning. Den lanserades 1947 av den amerikanske psykologen O. Hobart Mowrer (1907-1982) som en tvåfaktorteori (eng: Mowrer's two-factor learning theory).
Enligt den uppstår fobier i två steg. Först genom klassisk betingning som en skräckupplevelse av något, till exempel broar, sedan hålls denna skräck vid liv genom undvikande av sådana broar (operant betingning) - förstärkning åstadkommen genom befrielse från den väntade skräcken.
(Det första ledet är omtvistat beroende på att det inte är bevisat att fobier alltid eller ens vanligen uppstår genom klassisk betingning.)
["klassisk betingning","operant inlärning","fobier","operant betingning","Hobart Mowrer","förstärkning",""]