I svensk text förekom tidigare även det engelska burnout utan att översättas. Det ersatte i viss mån det tidigare begreppet och ordet yuppiesjuka.
Termen utbrändhet går tillbaka på studier under 1970-talet och kom då att stå för förlust av engagemang, arbetsglädje och målinriktning.
Att vara utbränd (br eng: to be burnt-out, USA: to be burned-out) är en metafor för en byggnad, en bil och så vidare där ingenting är kvar av innanmätet efter en brand (a burnt-out car) eller när en raket gjort slut på sitt bränsle.
Utbrändhet används om stress, avskärmning, avtrubbning, emotionell utmattning och känslor av hopplöshet bland vårdpersonal, socialsekreterare, lärare, administratörer med flera. I ett sådant tillstånd kan läkaren, sjuksköterskan, psykologen, socionomen och annan vårdpersonal inte mobilisera medkänsla, inlevelse eller engagerad vård och omsorg.
Från 1990-talet har det ståt klart att man kan skilja mellan utbrändhet som förlust av engagemang och allt vad det för med sig å ena sidan och å andra sidan depressionstillstånd, så kallad utmattningsdepression, som kan bli en följd av utbrändhet men också ha helt andra orsaker och kräver helt andra åtgärder för tillfrisknande.
Följande faser i förloppet kan urskiljas i de flesta fall av utbrändhet och utmattningsdepression:
- fysisk trötthet med sömnproblem,
- intellektuell trötthet med glömska och bristande koncentrationsförmåga,
- social trötthet med irritation och avoghet i kontakterna,
- personlighetsförändringar i riktning mot cynism, arrogans och likgiltighet,
- kollaps med total blackout och känsla av att ”gå i väggen”.
Psychologist burnout: utbrändhet bland psykologer.
Physician burnout: utbrändhet bland läkare.
Relaterade sökord: alienation, anomi, avskärmning, compassion fatigue, neurasteni, stress, utmattningsdepression, utmattningssyndrom.
Ordformer:
Adjektiv: brittisk engelska: burnt-out, USA-form: burned-out [ˌbɜːrntˈaʊt].
["utmattningsdepression","yuppiesjuka","metafor","alienation","sömnproblem>>sömnstörning","anomi","avskärmning","neurasteni","stress","compassion fatigue","utmattningsdepression","utmattningssyndrom"]