habit formation [ˈhæbɪt fɔːˈmeɪʃn, USA-uttal: ˈhæbɪt fɔrˈmeɪʃən], habit acquisition [ˈhæbɪt ˌækwɪˈzɪʃən, USA-uttal: ækwəˈzɪʃən]
1. Förvärv av nya vanor (rutiner i det dagliga livet).
Vanebildning i denna betydelse av ordet är ett centralt begrepp exempelvis i arbetsterapi, eftersom det där i hög grad gäller att få människor att komma in i nya vanor, när de gamla inte längre fungerar på grund av en eller flera funktionsnedsättningar.
2. Förvärv av beteenden till följd av beroenden.
Ämnen som alkohol och narkotika samt vissa läkemedel är vanebildande (habit-forming) i den bemärkelsen att det uppstår ett beroende samtidigt som det sker en tillvänjning (eng: habituation [həˌbɪtʃuˈeɪʃn]). På svenska även: habituering.
Tillvänjning sker också av sådant slag som leder till vanebildning av typen ärligt respektive oärligt beteende. En person som börjar ljuga vänjer sig vid ljugandet och gör det till vana.
3. Vaneformning. Ett ord som kommit in i svenskan från engelskan i betydelsen aktivt formande av egna och andras vanor, till exempel köpvanor (genom olika former av aktiv marknadsföring).
I socialt arbete uppmuntrar man klienternas "vaneformande beteenden" (med hjälp av så kallad positiv förstärkning), så att önskvärda vanor tar form.
i många former av coaching och psykoterapi inriktar man sig på att få klienterna "att sätta upp mål som en viktig komponent för vaneformning".
Relaterade sökord: alkoholism, beroendeskapande, formning, habituering, narkotika- och läkemedelsmissbruk, substansmissbruk.
Adjektiv: vanebildande (eng: habit-forming), vaneformande (i betydelse 3).
Terminologi: Ordet 'vanebildning' används om vanor som uppstår mer eller mindre av sig själva genom omständigheternas makt. Ordet 'vaneformning' hör mer hemma inom hälsofrämjande åtgärder, kognitiv beteendeterapi och psykosocial behandling.
["alkoholism","narkotika- och läkemedelsmissbruk","substansmissbruk","beroendeskapande","funktionsnedsättningar","habituering","tillvänjning","beteenden","arbetsterapi","hälsofrämjande","kognitiv beteendeterapi","psykosocial behandling","beteendeterapeutisk","beroenden","behavioristisk","coaching","psykoterapi","formning"]