

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "vetenskap":
vetenskap
science [ˈsaɪəns]
Kunskap vunnen genom forskning på universitetsnivå
En vetenskap utgörs av ett antal grundläggande konstateranden om verklighets- eller kunskapsområde med forskning enligt vissa erkända metoder.Med användning av sådana är syftet att få säker men utvecklingsbar och föränderlig kunskap om det som forskningen handlar om. ("...på forskningens nuvarande ståndpunkt...")
Grundläggande principer
Grundläggande principer är till exempel att man i kemi utgår från att alla ämnen består av molekyler som i sin tur består av konstellationer av atomer, att man i biologin utgår från att nya arter uppstår genom slumpvisa förändringar i arvsmassan som ger bärarna av dessa en fördel i konkurrensen om näring, skydd och fortplantning (enligt darwinistisk utvecklingslära).
I historiska ämnen kan det finnas olika uppfattningar om hur faktainriktad respektive tolkande som man ska vara vid utforskning och kartläggning av händelseförlopp, situationer, personer med mera på det studerade området.
I psykologiska ämnen finns det på motsvarande sätt olika uppfattningar om de psykiska fenomenens natur ända därhän att man som i radikal behaviorism förnekar att det finns något psykiskt, annat än beteenden som styrs av nervprocesser. Psykologi kan också vara mer eller mindre hermeneutisk, mer eller mindre idiografisk, mer eller mindre dynamisk, mer eller mindre neurovetenskaplig och så vidare.
Vetenskaplig metod
(Eng: scientific method). Kunskap blir vetenskaplig genom de metoder som man använder för att få fram de påståenden om viss verklighet som gör.
Det finns föreställningar om verkligheten, som man erhåller genom uppenbarelser, religiös förkunnelse, intuitiva insikter, tänkande och reflektion, berättelser och legender. För vetenskaplig kunskap krävs att man på ett systematiskt och upprepbart sätt fastställer fakta och samband mellan sådana.
Man utgår från ett problem (något man inte vet hur det är beskaffat eller hur man ska hantera det), fastställer vilka frågor man behöver ha svar på för att kunna lösa problemet, väljer metoder att få objektiva svar på frågorna, använder metoderna för att få svar på frågorna, sammanställer och analyserar svaren (resultaten) ifrågasätter kritiskt hur säkert underlag man fått för att dra slutsatser av resultaten av undersökningen ("diskussion"), drar slutsatser som är en lösning på problemet.
Mer information om detta finns i artikeln i detta lexikon om forskningsprocess, på engelska exmpelvis på [exturl:den här sajten|http://www.engageinresearch.ac.uk/introduction.shtml].
Vetenskapernas utveckling
En vetenskap löper risk att bli dogmatisk: att den fastnar i vissa grundläggande principer, förklaringar och forskningsmetoder, vilket hände exempelvis i genetiken när ledande forskare hade svårt att acceptera att det är en genetisk kod i DNA-molekylen som styr utformningen av fysiska och psykiska egenskaper.
Liknande gäller på alla vetenskapliga områden. Det som är utmärkande för vetenskap i förhållande till religiös och annan tro är emellertid just de vetenskapliga teoriernas och faktas preliminära karaktär.
Relaterade sökord: aktionsforskning, beteendevetenskap, enhetsvetenskap, evidensbaserad, forskningsprocess, forskningstradition, interaktiv forskning, konceptualisering, konst eller vetenskap, paradigm, pseudovetenskap, referensram, riktning, Donald Schön, skolbildning,, systematiskt framtagen kunskap, vetenskapsteori.
Ordformer:
Plural: vetenskaper (eng: sciences).
Adjektiv: vetenskaplig, vetenskapligt, vetenskapliga (eng: scientific [ˌsaɪənˈtɪfɪk]).
Adverb: vetenskapligt (eng: scientifically [ˌsaɪənˈtɪfɪkli].
Etymologi: Det engelska och franska ordet science kommer av latinets scientia {uttal: skhienn´tia} 'kunskap', 'vetande', insikt'; av presensparticipet sciens {uttal: skhi´ens} till verbet scire {uttal: skhi´re} 'veta', 'förstå', 'kunna'.
["radikal behaviorism","interaktiv forskning","genetisk kod","systematiskt framtagen kunskap","aktionsforskning","beteendevetenskap","beteenden","enhetsvetenskap","forskningstradition","konceptualisering","konst eller vetenskap","paradigm","pseudovetenskap","referensram","riktning","Donald Schön","skolbildning","vetenskapsteori","forskningsprocess","evidensbaserad","",""]

