Kallas även synblindhet.
Oförmåga eller svårighet att med synen känna igen föremål, personer och situationer (olika typer av objekt).
Det är en funktionsnedsättning som i vissa fall uppkommer i samband, stroke, demens, skallskada eller infektion i hjärnan.
Exempel på visuell objektagnosi:
Apperceptiv agnosi (eng: apperceptive agnosia) kännetecknas av oförmåga att känna igen föremål. Synintryck av föremål säger dem ingenting. De kan till exempel inte rita av dem. De olika delarna av objektet fogas inte samman till en helhet.
Associativ agnosi (eng: associative agnosia) består också av oförmåga att känna igen föremål med med bevarad förmåga att kunna rita av dem. Personer med denna funktionsstörning uppfattar olika typer av objekt men känner inte igen dem i fråga om sort eller användning.
Det finns ytterligare ett antal varianter av visuell agnosi. Man skiljer exempelvis mellan visuell verbal agnosi (eng;: visual verbal agnosia) och auditiv verbal agnosi (eng;: auditory verbal agnosia). Den förra gäller oförmåga att förstå ord i skrift, den senare oförmåga att förstå talade ord.
Relaterade sökord: agnosi, apperception, association, objekt, objektagnosi, prosopagnosi.
Terminologi: Associativ agnosi skulle också kunna kallas apperceptiv agnosi. Apperception är en term som används just om oförmågan att förstå meningen, syftet, ändamålet och så vidare med något som man ser, hör, smakar på, känner på och så vidare. Man associerar inte till något och förstår därför inte vad det är som sinnesintrycket handlar om.
Den skillnad som man gör mellan apperceptiv och associativ agnosi är rent klinisk. Diagnostiskt kan man behöva göra skillnad mellan personer som kan rita och av och dem som inte kan rita av ett föremål eller en tecknad figur.
["apperception","apperceptiv","association","associativ","objektagnosi","prosopagnosi","objektagnosi","objekt","stroke","demens","agnosi"]