Tyskt och svenskt uttal: {fånn ´yxkull}
(1864-1944). Estnisk biolog, efter landsflykt professor vid Hamburguniversitetet, en av den moderna etologins föregångare, representant för en fenomenologisk grundsyn i biologi och kunskapsteori.
Uexküll skilde mellan Merkwelt (världen sådan som individer av en viss art uppfattar den) och Wirkwelt (världen sådan individerna reagerar på den), vilka står i funktionellt samband med varandra. Funktionskretsar för föda, fortplantning och försvar bildas av de sinnesintryck som utlöser just de handlingar som vanligen har gynnsam effekt.
Av Merkwelt och Wirkwelt bildas en för varje djurart speciell Umwelt (omvärld sådan den ter sig för individerna).
Dessa tankar återfinns i sådana uttalanden av nutida författare som att världen (Umwelt) finns inom dem (Merkwelt), men deras kroppar finns i den (Wirkwelt). De har viss släktskap med den teori som framställts av James Gibson om sambandet mellan vad vi kan uppfatta och vad vi kan göra och med teorin om embodied och situerad kognition i nutida kognitionsforskning.
Relaterade sökord: etologi, fenomenologi, kognitionsforskning, konstruktivism, kvantitativ, pragmatism, semiotik, sinnesbiologi, sinnesvärld.
["etologi","fenomenologi","kunskapsteori","konstruktivism","sinnesvärld","kognitionsforskning","James Gibson","sinnesbiologi","semiotik","embodied","situerad","kvantitativ","pragmatism"]