Yrsel består av en känsla av att det snurrar, att omgivningen är ostadig och att man själv kan ha svårt att hålla balansen.
Vanliga former av yrsel är svindel, karusellsjuka (rotatorisk yrsel) och sjösjuka.
Omkring 20 % av kvinnor och 15 % av män i yngre åldrar har upplevt yrsel, och i 75-årsåldern är det mer än 50 % av båda könen som har yrsel. Olika former av yrsel har namn efter sina speciella orsaker och efter hur de yttrar sig och upplevs. Även svindel betecknas ibland som yrsel.
Orsaken är i många fall en störning i balansorganet i innerörat på vardera sidan av huvudet, de tre båggångarna och de två hinnsäckarna som ger information om rörelse och läge.
Bisymtom till yrsel är hörselnedsättning, öronsus, illamående och kräkningar. En vanlig orsak är att öronstenarna, otoliterna, i balansorganet lossnat från sina membran och hamnat på fel plats i en båggång.
En annan vanlig orsak är virus på balansnerven. En tredje är Ménières sjukdom. Andra orsaker är spänningstillstånd, lågt blodtryck, stroke, upplevelse av trängsel i en folkmassa, MS, hjärntumör eller helt enkelt att vi utsätts för kraftig rörelse som vid karusellåkning, kraftig inbromsning eller liknande.
Vid hälso- och sjukvårdens yrselmottagningar samarbetar läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster.
Relaterade sökord: balanssinne, vestibularapparaten.