Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "acceptance and commitment therapy, ACT":
acceptance and commitment therapy, ACT
[əkˈsɛlptəns ən kəˈmɪtmənt ˈθɛlrəpɪ, ækt, ækˈsɛptəns ˈθɛlrəpɪ]
Betoning på handling
ACT uttalas som det engelska ordet act, handling, en anspelning på att det inte bara gäller att acceptera utan framför allt att gå vidare, vilket ligger i ordet commitment 'engagemang', 'åtagande'. Kallas på svenska 'acceptans- och åtagandeterapi'.
Vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi, KBT
ACT räknas till tredje vågen av beteendeterapi, även "tredje vågens KBT".
Upphovsman och främste företrädare är den amerikanske psykologen Steven Hayes (Steven C. Hayes, f 1948).
ACT är både en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi och dess motsats. Behandlingen går ut på att patienterna ska, i stället för att undvika eller genom KBT bli kvitt oönskade tankar och känslor, lära sig acceptera dem.
Det är en metod och en filosofi för behandling av kognitivt undvikande: strävan att undvika och tränga bort oönskade tankar, känslor och impulser (eng: experiential avoidance), bland annat panikångest.
Det sker genom att de som väljer denna form av psykoterapi suggereras att uppleva ett "själv" som finns oberoende av tankar, känslor, motiv, ångest, depression och stress och som därför kan upplevas som ett "jag" som håller besvärande känslor och tankar på avstånd, enbart betraktande dem på avstånd.
Detta själv utgör därmed ett eget sammanhang, en egen kontext (eng: self-as-context), av Hayes betecknat som one's true self, individens sanna jag.
Terapin är visserligen kognitiv på det sättet att patienterna tränas att tänka och förstå situationerna annorlunda och att beskriva dem verbalt på ett annat sätt än de tidigare gjort. Men det sker inte som i KBT utan med ett helt annat angreppssätt. Genom att de ser sig själva utifrån, lär sig förstå hur de genom ordens makt fastnar i vissa tankebanor (enligt RFT, se nedan) och utifrån det accepterar sina problem och besvär kan de vänja sig vid att hantera dem, leva med dem (se meta-) och helt inrikta sig på att förverkliga grundläggande värden.
ACT har på det sättet kommit långt från beteendeterapi och den syn på människans handlingsliv som är utmärkande för den, men har ändå genom bakomliggande teori en koppling till de av B. F. Skinner utvecklade modellerna för experimentell beteendeanalys och funktionsanalys.
Bakomliggande teori
Som bakomliggande teori gäller nämligen funktionell kontextualism (eng: functional contextualism) i en speciell utformning som kallas RFT (relational frame theory), "teorin om relationella samband", en teori om hur de ord som vi medvetet och omedvetet har kopplade till företeelser, känslor och behov bildar ett komplext nätverk i psyket.
Förenklat uttryckt är innebörden i den teorin att människor inte bara lär sig reagera på enstaka företeelser eller ord utan också fastnar i de samband som uppstår mellan olika stimuli, huvudsakligen omedvetet. Om man till exempel lär sig att A och B hör ihop och att även A och C hör ihop, uppstår sannolikheten för att man ska reagera med B när man stöter på C.
Vårt tänkande sker i termer av "likadan som", "påminnande om", "bättre än", "sämre än", "lika motbjudande som", "motsatsen till", "del av", "orsak till" och så vidare.
Ord som vi använder dagligen i vårt liv för att få en begriplig inramning får oss att fastna i känslor och motiv som är irrationella och inte relevanta i de situationer som vi ska hantera. Det gäller därför att lära sig det som i ACT kallas defusion eller kognitiv defusion (eng: cognitive defusion).
Vi kopplar ord till företeelser på ett sådant sätt att vi ofta upplever likhetstecken mellan orden och de fenomen som de betecknar. Ordet ångest kan bli lika med den ångest som det används om, refererar till. Försöken att undertrycka tankar som väcker ångest, dyker ändå upp därför att de är kopplade till tanken på ångest. De befinner sig inom samma relationella ram.
Icke-värderande och samtidigt inriktad på värderingar
Ett nyckelbegrepp i ACT är "inte värderande" (eng: nonevaluative, nonjudgmental), vilket innebär att patienterna ska öva sig att se neutralt – och liksom utifrån – på sin ångest, sin depression eller sina fobier. Efter det kan de helhjärtat ägna sig åt sådant som de värderar högt i sitt liv (eng: commit themselves i form av committed action).
De värderingar ("livsvärden", eng: personal values) som människor vill förverkliga och efter behandling med ACT får möjlighet att på allvar ta itu med, utgör en grundläggande aspekt i denna form av psykoterapi. Som "livslinje" eller rättare sagt själva "livslinjen" är den riktning som människor bestämmer sig för att ta (inom ramen för ACT) och därmed avstå från värdeinkonsistenta stickspår (inriktningar som inte bärs av grundläggande värderingar).
En terapitolkning av kortordet ACT
Accept your reactions and be present (acceptera dina reaktioner och var närvarande i stunden),
Choose a valued direction (välj en inriktning på ditt liv i enlighet med dina grundvärderingar),
Take action (skrid till verket).
Relaterade sökord:
ACBS, acceptans, ACT, defusion, existentialism, framing, inramning, mindfulness, mindfulnessbaserad terapi, psykologisk flexibilitet, reframing, självmedvetande.
Terminologi:
ACT uttolkas i svenskpråkiga framställningar
ACT-psykolog (eng: ACT psychologist) är en person med psykologutbildning som utövar psykoterapi enligt grundtankarna i ACT.
Akt-psykologi (eng: act psychology) är namnet på en riktning i österrikisk och tysk psykologi i början av 1900-talet. Företrädarna kallas aktpsykologer (eng: act psychologists).
["självmedvetande","tredje vågens KBT","reframing","Steven Hayes","kognitivt undvikande","meta","psykologisk flexibilitet","funktionell kontextualism","mindfulnessbaserad terapi","mindfulness","experiential>>experientiellt undvikande","defusion","framing","ACBS","inramning","existentialism","experimentell beteendeanalys","funktionsanalys","B. F. Skinner","RFT","beteendeterapi","kognitiv beteendeterapi","ACT","acceptans","Akt-psykologi"]