Termen 'altruism' lanserades 1830 av den franske sociologen Auguste Comte (1798-1857).
Osjälviskhet. Omtanke om andra, helt eller delvis med åsidosättande av egna intressen.
Den psykologiska och filosofiska frågan är om altruism är en medfödd benägenhet, om den är inlärd eller om den är en förtäckt egoism.
Man kan se altruism, generositet och medkänsla i ett biologiskt perspektiv som medfödda (i betydelsen genetiskt betingade) reaktioner hos en socialt levande art som människan.
Man kan också enligt behaviorismen förklara sådana känslor som formade under uppväxten tack vare omvärldens uppskattningar av altruistiskt beteende.
Ett tredje alternativ finner vi i kognitiv psykologi som förklarar altruistiskt beteende med att vi inser det vettiga att människor hjälper varandra eller att de låtit sig övertygas av föräldrar, lärare och andra auktoriteter om att det är rätt och en skyldighet att hjälpa andra även om det innebär en självuppoffring och därför handlar altruistiskt i kritiska situationer så att de slipper uppleva kognitiv dissonans.
Enligt psykoanalysen har altruism antingen a. sin grund i barns relationer till föräldrar och syskon, enligt Sigmund Freud i en reaktionsbildning av pojkars ovilja mot bröder i syskonkonkurrensen, en ovilja som de vänder till sin motsats genom att leva sig in i brödernas situation, eller b. i en fixering vid det orala stadiet som utmärks av gränslöst givande (från moderns sida).
Relaterade sökord: altruistiskt beteende, compassion, egoism, empati-altruism-hypotesen, etik, evolutionspsykologi, kärlek, medkänsla, quid pro quo, socialt dilemma, ömsesidig altruism.
Ordformer:
Person: altruist, altruister (eng: altruist, altruists).
Adjektiv: altruistisk (eng: altruistic).
Adverb: altruistiskt (eng: altruistically).
Etymologi:
Fornfranska: autrui 'till den andre', av latinets alteri 'åt den andre', dativform av alter 'den andre'.
Ändelsen '-ism' anger att något är fråga om ett fenomen eller lära av viss typ.
["egoism","Auguste Comte","compassion","medkänsla","behaviorismen","kärlek","filosofiska","etik","reaktionsbildning","Sigmund Freud","psykoanalysen","kognitiv psykologi","evolutionspsykologi","kognitiv dissonans","förstärkning","socialt dilemma","behaviorism","quid pro quo","ömsesidig altruism","empati-altruism-hypotesen","oral","altruistiskt beteende"]