

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "arbetsminne":
arbetsminne
working memory [ˈwɜ:kɪŋˌmɛmərɪ], WM
Ordet arbetsminne kan i psykologiska framställningar ha antingen betydelse 1 eller 2 eller gälla båda utan närmare specifikation.
1. Beteckning som infördes på 1960-talet för den funktion i datorer, djur och människor som håller information aktuell medan den används till skillnad mot all den information som finns att hämta i datorns, djurets och människans minnesförråd.
De båda amerikanska minnesforskarna Richard C. Atkinson och R. M. Shiffrin använde (tillsammans med andra forskare) i en publikation år 1968 termen arbetsminne för vad de i de flesta andra sammanhang kallade korttidsförrådet (eng: the short-term store). De motiverade denna beteckning med att korttidsminnet inte enbart svarar för korttidslagring av intryck utan också för aktiv bearbetning av dessa så att man förstår dem och kan dra slutsatser av dem.
Det är alltså egentligen ett working memory i betydelsen "bearbetningsminne", i CHC-teorin kallat WM i betydelsen "arbetsminneskapacitet" (eng: working memory capacity) som en del av och alltså inte identiskt med ett mer allmänt korttidsminne, Gsm (general short-term memory).
Störst betydelse för genomslag av termen arbetsminne i betydelsen bearbetningsminne fick den forskning som bedrevs i början av 1970-talet av de brittiska minnesforskarna Alan D. Baddeley (f 1934) and Graham J. Hitch. Se nedan i slutet av denna artikel.
2. Minnesfunktion enligt den svensk-amerikanske psykologen Anders Ericsson (f 1947) och den amerikanske psykologen Walter Kintsch (f 1932) som de 1995 gav namnet långtidsarbetsminne (eng: long-term working memory).
Termen arbetsminne i denna betydelse började användas redan i slutet av 1970-talet av den amerikanske psykologen David Olton i de djurexperiment som han genomförde. Han visade att råttor kan hålla mycket information lättillgänglig (och alltså inte enbart i medvetandet som i korttidsminnet) när de löser en uppgift.
Långtidsarbetsminnet är en komplex funktion som samordnar och styr hanteringen av lagrad information och inövade färdigheter under pågående arbete med uppgifter som kräver att man håller flera intryck och flera informationer från tidigare erfarenhet och lärande lättillgängliga att använda i nuet.
Denna typ av arbetsminne gäller såväl mera kortvariga som mera långvariga uppgifter. Så länge man håller på med en viss uppgift har man relativt lätt att aktualisera ur minnet sådant som har med den att göra. Det kan vara en stor mängd information och reflektion som på det sättet hålls aktuell eller lättillgänglig. Efter uppgiftens avslutande eller en längre tids arbete med andra typer av uppgifter blir de allt svårare att få upp i medvetandet.
Denna funktion är en viktig delfunktion i exekutivfunktionen, som är en speciell form av minnesfunktion som gör det möjligt att aktualisera det man nyligen varit medveten om eller kontinuerligt sysslar med och därefter tillfälligtvis lämnat ur fokus för uppmärksamheten (korttidsminnet, primärminnet).
Motivation och allmän inriktning av uppmärksamheten gör att nyvunnet vetande och ny färdighet kan lämnas därhän för några ögonblick men också i timmar eller dagar och ändå hållas i beredskap att användas när de behövs. Detta förutsatt att det hela tiden finns en inriktning på det område eller den uppgift som man är inställd på att hantera.
Minnesfunktion som håller kvar och bearbetar pågående intryck
I betydelse 1 av termen arbetsminne är det fråga om pågående mental aktivitet, en bearbetningsprocess som är medveten. När den är avslutad och något nytt fångas i uppmärksamheten, kan det som fanns i arbetsminnet (korttidsminnet – i betydelsen minnesspannet) antingen vara helt omöjligt att återkalla eller ha lagrats för ytterligare bearbetning i långtidsminnet.
Arbetsminne i betydelserna 1 och 2 är fråga om två olika sidor eller funktioner av djurs och människors inlärnings- och minnesförmåga som båda på svenska betecknas med termen arbetsminne. För att hålla dem isär kan man översätta working memory i betydelse 1 mer korrekt med 'bearbetningsminne'.
I betydelse 2 är det fråga om en minnesfunktion som håller information lättillgänglig under en längre eller kortare period, beroende på att den används frekvent eller upplevs som viktig för det som man sysslar med.
Arbetsminne som bearbetning av pågående sinnesintryck
Arbetsminnet (i betydelse 1, alltså bearbetningsminne) består enligt Baddeley och Hitch av en styrfunktion (central executive), det vill säga en exekutiv funktion, och ett antal hjälpfunktioner (subsidiary slave systems, slave systems, subsystems), bland annat en funktion för uppfattande och kort kvarhållande av språkbaserad information, en så kallad fonologisk eller artikulatorisk slinga (articulatory loop), och en funktion som tar in och kort håller kvar synintryck, ett så kallat visuospatialt skissblock (visuo-spatial sketch-pad).
Det visuospatiala skissblocket kan till exempel användas till att bedöma trafiken under bilkörning samtidigt som den artikulatoriska slingan lyssnar, förstår och reagerar på vad passagerarna i bilen säger.
Verbal working memory: verbalt arbetsminne, det vill säga förmågan att hålla ord, fraser, satser och meningar aktuella medan de används till exempel i ett samtal eller medan man gör anteckningar när någon annan pratar eller visar en text på en skärm, att hålla regler och instruktioner.aktuella medan man utför en uppgift där de har betydelse för uppgiftens utförande och så vidare. Vid mätning eller bedömning av variationer i hur väl det verbala arbetsminnet fungerar används uttrycket verbal arbetsminnesförmåga (eng: verbal working memory capacity).
Relaterade sökord: adaptiv tankekontroll, Cogmed, dynamiskt minne, exekutiv funktion, konsolidering, korttidsminne, långtidsarbetsminne, minne, minnesträning, minnesstörning, socialt arbetsminne, verbalt arbetsminne.
["korttidsminnet","funktioner","Minnesfunktion","korttidsminne","Atkinson>>Atkinsons och Shiffrins modell","minnesstörning","dynamiskt minne","visuospaltialt arbetsminne","konsolidering","minnesträning","långtidsarbetsminne","färdighet","sifferrepetition","Baddeley","fonologisk","adaptiv tankekontroll","subsidiary","Cogmed","reifikation","medvetandet","Motivation","uppmärksamheten","exekutivfunktionen","långtidsminnet","mental","visuospatialt","exekutiv funktion","visuospatialt","socialt arbetsminne","minne","CHC-teorin","verbalt arbetsminne","funktion",""]

