Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "bias":
bias
bias [ˈbaɪəs]
Betydelser
I beteendevetenskapliga framställningar har bias och biased följande betydelser:
Skevhet. I ämnet statistik innebär detta att en frekvensfördelning påverkats av misstag och felaktigheter i urvalet av till exempel personer som ingår i en studie, så kallad sampling bias.
a. Partiskhet, förutfattad mening, fördom, vinkling, så kallad kognitiv bias (eng: cognitiv bias, plural: cognitive biases). b. Benägenhet, böjelse.
Metodfel (eng: method bias) i betydelsen snedvridning av forskningsresultat eller slutsatser till följd av mer eller mindre oavsiktliga fel i uppläggning eller genomförande av en undersökning, fel som kan ha sin grund i forskarens förutfattade mening eller önskemål om att resultaten ska stämma med viss teori eller vissa hypoteser. Eftersom risken för bias är relativt stor, måste forskare vid publicering av vetenskapliga artiklar ange om det föreligger jäv i deras forskning, till exempel bindning till ekonomiska intressen eller på grund av prestigebias.
Speciella uttryck
Biased [ˈbaɪəst]
Vinklad, partisk, fördomsfull, med partisk förhandsinställning. Snedvriden.
Behäftad med metodfel gjorda i en vetenskaplig studie på sådant sätt att det kan ha påverkat uppläggning (design) av studien, urval av till exempel försökspersoner eller tolkning av data.
Implicit biases
Dolda skevheter, implicita biaser. Det kan vara sådana som är en del av själva sättet att tänka (och alltså en form av kognitiv bias, eng: cognitive bias).
Om man exempelvis förutsätter att man kan få en säker och sann kunskap om psykiska fenomen genom att mäta dem med test, ser man mer på poängresultat än på verklig prestationsförmåga, eller om man tror sig kunna förklara alla psykiska problem som neurologiska, bortser man från psykologiska och sociala omständigheter.
Det kan också gälla implicitly biased actions, handlingar som styrs av implicita biaser, till exempel att man oreflekterat tar för givet att man ska anställa en person med rätt utbildning i stället för en annan sökande utan rätt utbildning med med större reell kompetens för ifrågavarande arbetsuppgifter. Studier i USA visar att man på personalavdelningar omedvetet hellre anställer en person med anglosaxiskt namn än med ett arabiskt, även om den senare har bättre kvalifikationer för jobbet.
Förekomst av olika former av implicita biaser (eng: implicit biases), som påverkar en persons sätt att tänka, känna och reagera,mäts med IAT, Implicit association test, Implicita associationstestet.
Risk of bias assessment
Bedömning av risken för bias (i till exempel en vetenskaplig studie). Ska utläsas assessment of risk of bias, assessing the risk of bias.
Relaterade sökord:
attributionsfel, blygsamhetsbias, confirmation bias, efterklokhet, falsk konsensus, förvrängt tänkande, grupptänkande, implicit, kognitiv dissonans, kognitiv förvrängning, konformitet, neurokultur, publiceringsbias, selektionsbias, status quo bias.
Ordformer på svenska:
bias, biasen, biaser.
Ordformer på engelska:
Verb: bias, biases eller biasses, biasing eller biassing, biased eller biassed [ˈbaɪəst].
Adjektiv: biased.
Adverb: biasedly [ˈbaɪəstlɪ].
Etymologi:
Osäkert ursprung. Språkforskningen ger två alternativ:
1. Latin: bigassius, bildat på grekiskans ἐπικάρσιος {uttal: epikars´iåss} 'på sned', 'bakvänt'; av ἐπί {uttal: åppi´} 'på' + κάρσιος {uttal: karr´siåss} 'sned'.
2. Latin (folkspråk): biaxius {uttal: biax´iuss} 'med två axlar'.
["frekvensfördelning","fördom","efterklokhet","confirmation bias","design","statistik","prestigebias","neurokultur","sampling","urvalet","selektionsbias","kognitiv dissonans","falsk konsensus","studie","kognitiv förvrängning","status quo bias","förvrängt tänkande","grupptänkande","konformitet","implicit","publiceringsbias","attributionsfel","blygsamhetsbias"]