double bind [ˌdʌblˈbaɪnd]
Situation där en person fångas i en fälla av motstridiga budskap.
Det klassiska exemplet på dubbelbindning är modern som vill att hennes barn ska uppfatta henne som en kärleksfull mor men som samtidigt är ångestfylld och drar sig undan om barnet närmar sig henne. När barnet sedan reagerar på hennes fientliga och undvikande beteende simulerar hon kärlek som ett sätt att förneka att hon dragit sig undan. Barnet blir därmed offer för två motstridiga budskap och får problem med att hitta en entydig tolkning av situationen, samtidigt som det inte kan slippa undan det dubbla budskapet utan är bundet till detta.
Dubbelbindningsteorin
Upprepade erfarenheter av sådana dubbelbindningssituationer skulle, enligt en teori som lanserades 1956 av Gregory Bateson (1904-1980) och hans medarbetare, kunna leda till utvecklingen av schizofrena symtom. Denna teori, dubbelbindningshypotesen (eng: double bind hypothesis [ˌdʌbəl ˈbaɪnd haɪˈpɒθəsɪs], double bind theory), väckte stort intresse inom psykoterapin främst under 1960-talet och början av 1970-talet. Därefter har upprepade gånger påvisats att dubbelbindning inte ger upphov till schizofreni men att den typen av relation kan ge upphov till andra typer av psykiska problem som till exempel i form av anknytningsstörning.
Ett exempel från handledning av blivande psykologer och psykoterapeuter är att den handledde för att bli godkänd ska vara öppen beträffande sitt sätt att fungera med klienterna/patienterna samtidigt som denna öppenhet kan riskera ett underkännande.
Relaterade sökord:
anknytning, dilemma, dubbla budskap, gaslightning, metakommunikation, moment 22, motstridig kommunikation, mystifikation, Palo Alto-gruppen, paradox.
["Gregory Bateson","anknytningsstörning","anknytning","relation","dilemma","schizofrena","Palo Alto-gruppen","paradox","psykoterapeuter","schizofreni","moment 22","dubbla budskapet>>dubbla budskap","dubbla budskap","motstridig kommunikation","metakommunikation","mystifikation","gaslightning",""]