

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "intelligens":
intelligens
intelligence [ɪnˈtɛlɪdʒəns, USA-uttal även: ɪnˈtɛlədʒəns]
1a. Intelligens kan definieras som den aspekt av psykiska processer som gäller flexibilitet och säkerhet i informationsbearbetning och i problemlösning. Samma individ kan ha denna egenskap i varierande grad på olika områden (till exempel logiskt, matematiskt, verbalt, spatialt, perceptuellt, tekniskt).
Denna mer traditionella definition sätter tankeförmågan i fokus. Samtidigt framgår det av ovansstående definition att intelligens är ett ord för viss typ av flera olika kognitiva funktioner.
1b. Särskilt i amerikansk psykologi finns det flera forskare som använder begreppet intelligens för att beteckna förmåga att hantera situationer över huvud taget. Mest känd är teorin om multipla intelligenser (se under Howard Gardner). Enligt den kan man identifiera förmåga på nio (från början sju) områden: språklig, logisk-matematisk, verbal, musikalisk, social (interpersonell), personlig (intrapersonell), motorisk, existentiell, ekologisk (naturalistisk, i möte med naturen).
Känd är också Daniel Golemans (f 1946) forskning om känslans intelligens. Den omfattar förmåga som att ha kontakt med sina känslor, kunna hantera sina känslor, kunna motivera sig själv, uppfatta känslor hos andra, och att skapa och bevara relationer.
1c. Sedan det visade sig att det finns ganska svagt samband mellan rent formell tankeförmåga och genialitet på olika områden, har en rad forskare undersökt skillnaden i förmåga att lösa givna uppgifter enligt logikens lagar och att kreativt komma på alternativa lösningar, av J. P. Guilford (1897-1987) benämnda konvergent tänkande respektive divergent tänkande. En annan känd distinktion, som gjorts av Raymond B. Cattell (1905-1998) är den mellan kristalliserad intelligens och flytande intelligens, den förra beroende av inlärda kunskaper och färdigheter, den senare av förmåga att logiskt hantera uppgifter som man inte tidigare stött på.
2. Intelligens definieras i många fall som en förmåga som man får mått på med hjälp av ett intelligenstest. Exakt vilken förmåga som då blir avgränsad är beroende av vilket test som man använder för att utpeka och mäta förmågan ifråga. En och samma person kan därför få olika värden på olika test. Detta beror på att definitionerna ovan under betydelse (1) bygger på en uppdelning av intelligenta prestationer på olika typer av sådana förmågor, utan hänsyn till om de har med samma psykiska funktion i hjärnan att göra eller inte. De kallas därför teoretiska definitioner i motsats till definitionen i betydelse (2) som är operationell.
3. Artificiell intelligens, intelligent system (eng: intelligent system) om en dators förmåga att självständigt (autonomt) göra sammanställningar, lösa problem och planera en åtgärd. Datasystemet sägs då vara konstruerat som ett 'intelligent autonomt system' (eng: intelligent autonomous system).
4. Det engelskspråkiga ordet intelligence har flera betydelser som ordet 'intelligens' saknar på svenska, bland annat underrättelseverksamhet och artificiell intelligens.
Relaterade sökord: artificiell intelligens, arv och miljö, CHC-teorin, emotionell intelligens, faktoranalys, faktoranalytisk psykologi, intelligence, intelligensfaktor, intelligensfunktion, intelligentsia, kognitiv förmåga, WAIS-IV och nedanstående ord som börjar på intelligens- eller har detta ord som en del av en psykologisk term.
Etymologi: Ordet 'intelligens' kommer från latinets intelligentia {uttal: intelligen´tia} förstånd, av intelligentem (böjd form av intelligens) 'förstående', som är presensparticip av intellegere {uttal: intellegg´ere} 'förstå', 'begripa', 'märka', av inter + legere 'välja' (legere) 'bland' (inter), alltså att ha urskillningsförmåga. Ordet lego (som är första person singular presens av legere) finns på svenska bland annat i namnet Lego för klossar att bygga med.
["Howard Gardner","WAIS-IV","Daniel Goleman","känslans intelligens","hantera sina känslor>>affektreglering","J. P. Guilford","definitionerna","Raymond B. Cattell","ekologisk","motorisk","interpersonell","intelligentsia","teoretiska definitioner","definitionen","operationell","autonomt","kognitiv förmåga","faktoranalytisk psykologi","faktoranalys","intelligensfaktor","konvergent tänkande","divergent tänkande","intelligensfunktion","artificiell intelligens","Artificiell intelligens","emotionell intelligens","arv och miljö","kristalliserad intelligens","flytande intelligens","existentiell","intelligence","CHC-teorin","logiskt>>logiskt tänkande","verbalt","patialt","perceptuellt"]

