

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "kognitiv dissonans":
kognitiv dissonans
cognitive dissonance [ˈkɒɡnətɪv ˈdɪsənəns], USA-uttal: [ˈkɑ:ɡnətɪv ˈdɪsənəns]
Ett begrepp, skapat 1957 av den amerikanske psykologen Leon Festinger (1919-1989) för att beteckna bristande överensstämmelse mellan olika värderingar, attityder, tankar och uppfattningar som kan finnas hos någon samt mellan dessa och tanken på vad han eller hon vill göra och faktiskt gör.
Bakgrund
Det var ett sätt att förklara människors handlingar som helt stred mot den på den tiden dominerande behaviorismen. Enligt denna riktning, företrädd av bland andra B. F. Skinner (1904-1990), kan alla handlingar ses som beteenden, yttre registerbara reaktioner (responser) på situationer och händelser (stimuli) i individens omvärld. Vilka responser det blir förklarades enligt dåtida behaviorism helt av deras konsekvenser. Sådana som fungerar etableras som vanor. Sådana som inte fungerar, faller bort. Helt mekaniskt.
Enligt Festinger som företrädde en riktning som kom att kallas kognitivism, förklaras handlingar i stället av hur tankarna bakom dem stämmer eller inte stämmer överens. Tanken på att röka cigarretter strider mot tanken på att rökning ger upphov till allvarlig ohälsa till exempel i form av KOL och cancer. Det uppstår en dissonans mellan dessa tankekomplex.
De flesta upplever en sådan dissonanse som obehaglig och försöker göra något som kan avlägsna och upphäva den, till exempel genom att sluta röka eller läsa artiklar som ifrågasätter forskningen om rökningens farlighet eller genom att helt enkelt söka låta bli att tänka på eventuella konsekvenser av tobaksbruket.
Man ser här motsättningen mellan behaviorism och kognitivism – en motsättning som går genom hela det mänskliga tänkandets historia, den mellan materialism och idealism, empirism och rationalism, människan som skapare av sin värld och en som blott reagerar på omständigheter.
Upplevt obehag av motstridiga kognitiva element
Vi människor söker alltså enligt Festinger att befria oss från kognitiv dissonans, det vill säga upplevda mångtydigheter och motsägelser i våra uppfattningar om saker och ting. Av den anledningen läser vi böcker och tidningar och umgås helst med personer som har samma synsätt och åsikter som vi själva.
Eftersom dissonansen är obehaglig tillgriper vi diverse sätt att komma till rätta med den. Vi kan ändra våra uppfattningar, attityder, engagemang, åsikter och så vidare, allt för att skapa inre harmoni och därmed sinnesfrid.
Behavioristiska motargument
Teorin om kognitiv dissonans hör hemma i ett fenomenologiskt eller kognitivt perspektiv, ett sätt att förklara vad som sker mentalt och i handling genom att hänvisa till vad människor upplever medvetet och genom att förklara förändringar genom att studera relationer mellan föreställningar och mellan dessa och motiv, attityder, beslut och handlingar.
Enligt behavioristerna är det vissa yttre och inre beteenden (som tankar och motiv) som fungerar bättre än andra i de situationer som vi kommer in i och då sker förstärkning av dessa.
Att hänvisa till dissonanser är i detta perspektiv onödigt och felaktigt. I stället är det så, enligt exempelvis den amerikanske psykologen Daryl Bem, att man märker på sitt eget beteende att man ändrat sin inställning (till exempel upptäckt att rökning är skadlig). Man börjar då pröva ett nytt sätt att bete sig (till exempel att sluta röka). Om det fungerar bättre än det gamla, ger de gynnsamma konsekvenserna upphov till ett nytt beteende. Om inte, prövar man att bortse från stimuli som handlar om rökningens skadlighet.
Relaterade sökord:
balansteori, behaviorism, confirmation bias, kognitiv, kognitiva revolutionen, kompartmentalisering, konfirmeringsbias, pluralistisk ignorans, självdiskrepansteorin, självperceptionsteorin, två kulturer.
["värderingar","behaviorismen","attityder","värdering","attityd","Leon Festinger","självdiskrepansteorin","kompartmentalisering","konfirmeringsbias","B. F. Skinner","confirmation bias","två kulturer","responser","stimuli","handlingar","konsekvenser","beteenden","kognitivt","perspektiv","pluralistisk ignorans","kognitiva revolutionen","kognitiv","materialism","idealism","empirism","rationalism","fenomenologiskt","fenomenologi","behavioristiska","behaviorism","balansteori","kognitivism","självperceptionsteorin","dissonansteori","attityd"]

