Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "regression":
regression
regression [rɪˈgreʃən]
Latin: regressus {uttal: regress´uss}, perfektparticip av regredi {uttal: re´greddi} 'gå tillbaka'; av re- 'tillbaka' och gradi 'gå'.
Återgång eller tillbakagång i de betydelser som anges nedan.
Termen regression har olika betydelse i fysiologi, psykologi och statistik och något olika betydelse inom olika grenar och riktningar av psykologin.
Fysiologi. Många av de beteenden som fungerar reflexmässigt i spädbarnsåldern, till exempel sug- och gripreflexerna, försvinner inte ur vår beteenderepertoar. Vad som händer i och med mognaden under barndomsutvecklingen är att andra beteenden träder in i stället och hämmar eller kontrollerar de tidigaste reflexbeteendena. I samband med demenssjukdom, till exempel Alzheimers sjukdom, kan det ske sådana förändringar i hjärnvävnaderna att kontrollfunktionerna sviktar och spädbarnsreflexerna åter träder i funktion. Det uppstår en regression som gör att den vuxne bokstavligt talat blir "barn på nytt".
Utvecklingspsykologi. Beteenden som är karakteristiska för ett tidigare utvecklingsstadium än det som individen befinner sig på brukar kallas regressiva. Sådana återfall är speciellt vanliga vid trötthet och i påfrestande situationer.
Statistik. Den brittiske psykologen Francis Galton (1822-1911) började i slutet av 1800-talet använda termen regression i statistisk bemärkelse. Han upptäckte att söner till långa fäder ofta är långa och att söner till kortväxta fäder är små till växten. Men det finns hos sönerna en tydlig tendens till ett närmande mot medelvärdet för kroppslängd på män (regression towards the mean). För detta fenomen använde Galton termen regression.
Att extrema värden vid förnyad mätning närmar sig medelvärdet kallas fortfarande i statistiken för regressionseffekt. Genom betydelseförskjutning har emellertid regression fått en annan innebörd i termer som regressionskoefficient och regressionslinje. Med regression avses i detta sammanhang den lutning eller form som sambandet mellan två eller flera variabler har. Regressionskoefficienten är ett mått på lutningen och svarar direkt mot storleken på korrelationskoefficienten. Regressionslinjen är den linje som anger lutningens riktning och storlek. Regressionen kallas rät (enkel linjär regression) om linjen är rät, annars icke-linjär eller krökt regression.
Psykodynamisk teori
1. Enligt Sigmund Freud (1856-1939) beror återfall i tidigare beteendemönster på en speciell dynamik i psyket. Jaget är en relativt bräcklig del av den psykiska apparaten (personligheten som helhet).
Starka känslor och behov kan bemäktiga sig barn och vuxna utan att de förmår hantera dessa med mogna och målinriktade reaktionsmönster. I så fall kan jaget tillgripa lösningen att befria sig från sin ångest genom att använda gamla beprövade beteenden som emellertid inte stämmer med individens ålder, och därför lätt kan förfela sitt syfte.
2. Process i riktning från omedvetna minnen till drömbilder eller intuitivt upplevda insikter om sammanhang som man inte kan redogöra för rationellt.
Relaterade sökord: avreagering, försvarsmekanism, regress, regression i jagets tjänst, regressionsekvation, regression i maskininlärning.
Ordformer: som adjektiv till 'regression' används ordformen 'regressiv' (eng: regressive) och till engelskans regredience (ett numera sällsynt ord för 'tillbakagång') adjektivet 'regredient'.
Till de psykologiska och fysiologiska betydelserna av ordet 'regression' hör verbformen 'regrediera' (eng: regress).
["demenssjukdom","Alzheimers sjukdom","regredient","Sigmund Freud","Francis Galton","korrelationskoefficienten","avreagering","försvarsmekanism","regressionsekvation","regression i maskininlärning","regression i jagets tjänst","regress","beteenderepertoar","icke-linjär"]