Psykologiscenen på Bokmässan 2017

Välkommen till Psykologiscenen på Bokmässan i Göteborg, den 28 sep – 1 okt 2017.

En rad författare, psykologer, hjärn- och psykologiforskare, psykiatriker med flera gästar scenen, bland andra: Allan Linnér, Anna Bennich Karlstedt, Anna Kåver, Anders Hansen, Fredrik Livheim, Jens Lapidus, Loa Falkman, Per Hagman, Viktor Frisk, Lena Andersson, Liria Ortiz, Merete Mazzarella, Soran Ismail, Stefan Sauk, Åsa Nilsonne, m.fl.

Under hela mässan har du också möjlighet att ställa frågor och tala enskilt med psykologer vid scenen.

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & Kultur, SvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi. Psykologiscenen ligger i C-hallen (C05:31).

#Psykologiscenen

Se filmer från programpunkterna på Psykologiscenen 2016 och 2017 »

PROGRAM:

Klicka på önskad dag för att fälla ut programmet.

Mässplanera på  » Bokmässans hemsida

Torsdag 28/9

Psykologerna Kerstin Twedmark, Oskar Henrikson och Jenny Klefbom finns vid scenen under dagen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30-09:50
Vilopaus med Fridh

Att finna ro i stunder av stress – ett barn som är sjukt, jobbet som brer ut sig, något som hänt i familjen – ger kraft att ta hand om oss själva och varandra. Magnus Fridh, aktuell med boken Viloläge och en av grundarna till Mindfulness Appen, samtalar med psykologen Oskar Henrikson om hur vi kan pausa flödet av tankar och vara här och nu.

Arrangör: Natur & Kultur

10:00-10:20
Rustad för risk

Vad kännetecknar individer som väljer yrken där de måste agera i extremt svåra miljöer, ibland med risk för sitt eget liv? Hur påverkas de av den riskfyllda miljön och vad är viktigt för att de ska kunna hantera farorna? Med psykologerna Ann Enander och Marcus Börjesson.

Arrangör: Studentlitteratur

10:30–10:50
Så förebygger du skolfrånvaro

Allt fler elever hamnar i skolfrånvaro som äventyrar deras skolgång och i sämsta fall framtida utbildningsmöjligheter. En stor förklaring är att vissa situationer i skolan, t.ex. muntlig redovisning, väcker rädsla, oro och ångest. Psykolog Malin Gren Landell om hur lärare kan förebygga frånvaro och ge elever möjlighet att ta tillvara sin fulla kapacitet.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Elevhälsa som främjar lärande

Psykologerna Gunilla Guvå och Ingrid Hylander berättar om hur elevhälsan kan utveckla sitt arbete för att främja elevers lärande och psykiska hälsa.

Arrangör: Studentlitteratur

11:30–11:50
Närstående till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning

Psykologen Christina Renlund i samtal med Siri Ambjörnsson, storasyster till Nadja som föddes med svåra funktionsnedsättningar och Fredrik Westin, pappa till Olle som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Om boken Du får väl säga som det är, 24 berättelser om att vara närstående. Och om det allra viktigaste i livet - relationer, människovärde och mening.

Arrangör: Psykologiguiden

12:00–12:20
Vad är egentligen egen kultur och "de andras"?

I takt med att Sverige blir ett allt mer mångkulturellt land, finns skäl att fråga sig om den traditionella västerländska psykologin, som till stor del baserats på experiment gjorda med vita, unga studenter eller värnpliktiga från medelklassen i USA, är allmängiltig. Med psykologen Agnes Botond, aktuell med boken Kulturell psykologi.

Arrangör: Studentlitteratur

12:30–12:50
Gängrelaterad kriminalitet

Om de kriminellas perspektiv. Vilka mekanismer ligger bakom gängrelaterad kriminalitet? Hur når vi individerna bakom brotten? Kan vi vända utvecklingen? Med Jens Lapidus, aktuell med boken Top Dogg, psykologen Håkan Järvå och Kristina Wallin från Psykologiguiden.

Arrangör: Wahlström & Widstrand

13:00–13:20
Beteendedesign

Vad är det som driver (eller hindrar) ett beteende? Hur går det att använda detta rent praktiskt? Hur får man någon att godkänna organdonation eller välja de ekologiska bananerna i affären? Niklas Laninge, psykolog och Arvid Janson, ingenjör, om nudging, eller att ge människor en knuff i rätt riktning. 

Arrangör: Natur & Kultur

13:30–13:50
Möten och mediciner

Åsa Nilsonnes bok Processen bygger på ett antal fall som påverkat hennes syn på psykologisk och farmakologisk behandling av psykisk ohälsa. De människor hon träffade som ung psykiater fick henne att specialisera sig inom psykoterapi. Ett samtal med Jonas Mattsson på Modern Psykologi om hennes utveckling som psykiater och psykoterapeut..

Arrangör: Natur & Kultur

14:00–14:20
Möt Radiopsykologen i P1

Psykologen Allan Linnér och radioproducenten Siri Ambjörnsson berättar om arbetet bakom P1-programmet Radiopsykologen. Vilken problematik kan egentligen sändas i radio? Hur balansera mellan den medverkandes bästa och idén om vad som är ”bra radio”? Hur mycket tål lyssnarna? Samtalsledare: Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi.

Arrangör: Sveriges Radio P1 - Radiopsykologen

14:30–14:50
Ensam eller stark på jobbet

Samarbete är ett effektivt sätt för organisationer och företag att uppnå de gemensamma målen. Men hur få alla att dra åt samma håll? Går det att bli av med själviskhet och egoism hos medarbetare? Psykologen Oskar Henrikson, aktuell med boken Ensam eller stark, ger verktyg och ny kunskap om ledarskap och gruppdynamik.

Arrangör: Natur & Kultur

15:00–15:20
Vad är heteronormen?

Vad är heteronormen och varför bör vi känna till den? Varför är det så stressande att tillhöra en minoritet som hbtq-person? Hur kan psykologer underlätta? Vad är ett bra bemötande? Matilda Wurm, psykolog/doktorand och en av författarna till boken HBTQ+, i samtal med psykologen/författaren Jenny Jägerfeld.

Arrangör: Natur & Kultur

15:30–15:50
Må dåligt

När vi ställs inför ångest, depression, självskadebeteende och psykos uppfattar vi det ofta som svårbegripligt och främmande. Hur kan vi förstå de allmänmänskliga psykologiska processer som orsakar psykisk ohälsa? Jonas Ramnerö, leg. psykolog och docent i klinisk psykologi, aktuell med Må dåligt, i samtal med journalisten/författaren Agneta Lagercrantz.

Arrangör: Natur & Kultur

16:00–16:20
Livet enlig Åsa Moberg

Författaren Åsa Moberg i samtal med psykolog Jenny Jägerfeld om sin aktuella självbiografi Livet, där skrivande, kärlek, politik står i fokus. Det handlar om kampen att få vara sig själv både i relationer, som skrivande människa och politisk varelse. Åsa Moberg är även en välkänd debattör i frågor om psykisk ohälsa.

Arrangör: Natur & Kultur

16:30–16:50
Vem är pappa Åberg?

Tjatig, dubbelmoralisk och frånvarande – eller tillitsfull, närvarande och kärleksfull. Ett samtal om Alfons pappa och föräldraideal. Med Alfons skapare Gunilla Bergström och barnpsykologen Jenny Klefbom. Samtalsledare: Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi.

Arrangör: Rabén & Sjögren

17:00–17:30
Borde jag gå i terapi?

Psykologisk salong med SvD:s Idagsidan. Psykoterapi kan rädda liv och ge det ny mening, men det kan också bli en bildningsresa i det inre. Du inser vilka dina värderingar är, varför negativa tankar återkommer och hur starka känslor styr dig. När ska man söka terapi? Och hur går det egentligen till? Tre personer med synnerligen stor erfarenhet ger sina svar: Anna Kåver, leg psykolog och leg psykoterapeut, Allan Linnér, leg psykolog och mest känd som Radiopsykologen i P1 och Åsa Nilsonne senior professor i medicinsk psykologi och leg psykoterapeut. Samtalsledare: Maria Carling, SvD.

Arrangör: SvD:s Idagsidan och Natur & Kultur

Fredag 29/9

Psykologerna Jenny Klefbom och Anna Bennich Karlstedt finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30–09:50
Mitt barn på nätet

I dag använder barn chattar och sociala medier från tidig ålder och får ofta guida sig själva. Hur kan du som förälder bidra till att skapa trygghet för att ditt barns liv på nätet ska bli så roligt och lärorikt som det faktiskt kan vara? Om att mötas i en ny digital verklighet. Med kriminologen Maria Dufva, aktuell med boken Mitt barn på nätet, och barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom. Samtalsledare: Lennart Kriisa, chefredaktör Psykologtidningen.

Arrangör: Bonnier Fakta

10:00–10:20
#Aldrig ensam

I boken Aldrig ensam berättar Charlie Eriksson, 25, om de erfarenheter av psykisk ohälsa som han delar med många andra unga människor. Målet för boken och hans omtalade informationsprojekt ”Aldrig Ensam” är att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och få fler att söka hjälp i tid. Med Charlie Eriksson och läkaren/psykiatern Ullakarin Nyberg, ordförande i Svenska Psykiatriföreningen. Samtalsledare: psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Arrangör: Lava förlag

10:30–10:50
Oro – Att leva med tillvarons ovisshet

Att oroa sig är allmänmänskligt, begripligt och ibland även konstruktivt. Men om vi ständigt har varningslampan tänd kan det bli svårt att leva fullt ut. Psykolog Anna Kåver, aktuell med boken Oro – att leva med tillvarons ovisshet, i ett samtal om hur vi bättre kan förstå och leva med vår oro. Samtalsledare: Maria Carling, SvD.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Tjejerna på höjden – samhällsdebatten i serieform

Om brytningstiden efter universitetsstudier och studentliv men innan livet med villa, Volvo och vovve. I psykologen Frida Malmgrens serie blandas aktuella teman, politik, sex och relationer och vi får följa med på finlandsfärja, mansjakt i utelivet och djuplodat filosoferande i soffan dagen efter. Psykologen/serietecknaren Frida Malmgren i samtal med Kristina Wallin från Psykologiguiden.

Arrangör: Kartago förlag

11:30–11:50
Par i terapi – Kärlekens koreografi

Inget är så svårt som att leva i en nära relation. Psykologerna Allan Linnér (Radiopsykologen i P1) och Anders Nyman tar upp de vanligaste frågorna par som besöker terapirummet och ger verktyg för att leva nära varandra i parrelationer. De är aktuella med boken Kärlekens koreografi. Samtalsledare: Agneta Lagercrantz.

Arrangör: Natur & Kultur

12:00–12:20
ADHD – Min superkraft

Bloggaren och artisten Viktor Frisk i samtal med psykologen/författaren Jenny Jägerfeld om sitt liv med ADHD. Om den struliga tiden innan han fick diagnosen och hur han lyckats vända sin ADHD till en drivkraft.

Arrangör: Forum förlag

12:30–12:50
Inre och yttre rum med Alex och Sigge

Om det autobiografiska skrivandet som terapiform. I boken RUM tar Alex Schulman och Sigge Eklund avstamp i en tankelek där en fiktiv karta ritas upp utefter viktiga perioder, personer och platser ur deras liv. Vi får följa med till "Självhatets kobbe", "De förlorade möjligheternas ö" och "Stamningsdeltat” för att nämna några anhalter. Samtalsledare: psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Arrangör: Bookmark förlag

13:00–13:20
Vilopaus med Fridh

Att finna ro i stunder av stress – ett barn som är sjukt, jobbet som brer ut sig, något som hänt i familjen – ger kraft att ta hand om oss själva och varandra. Magnus Fridh, aktuell med boken Viloläge och en av grundarna till Mindfulness Appen, samtalar med psykologen Katarina Blom om hur vi kan pausa flödet av tankar och vara här och nu.

Arrangör: Natur & Kultur

13:30–13:50
Från forskning till psykologisk behandling

Varför är forskning och evidens så viktigt? Räcker det inte med lång erfarenhet av att patienterna mår bättre? Ulrica von Thiele Schwarz, leg psykolog/professor i psykologi och aktuell med boken Användbar evidens i samtal med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi.

Arrangör: Natur & Kultur

14:00–14:20
Beteendedesign

Vad är det som driver (eller hindrar) ett beteende? Hur går det att använda detta rent praktiskt? Hur får man någon att godkänna organdonation eller välja de ekologiska bananerna i affären? Niklas Laninge, psykolog och Arvid Janson, ingenjör, om nudging, eller att ge människor en knuff i rätt riktning.

Arrangör: Natur & Kultur

14:30–14:50
Att sätta gränser för sig själv och andra

Känner du att du måste vara andra till lags? Har du svårt att hejda din ambitionsnivå?
Sätter du alltid andra i första rummet? Att inte kunna sätta gränser kan göra att vi blir stressade eller mår dåligt. Bokaktuella psykologen Åsa Kruse i samtal med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern psykologi, om varför det kan vara svårt att sätta gränser och hur du blir bättre på det. 

Arrangör: Natur & Kultur

15:00–15:20
Att vara Loa Falkman

I sin självbiografi delar Loa Falkman med sig av händelser, både oroande och roande, från sin långa karriär i rampljuset. Han berättar också om sin dyslexi och de tuffa åren i skolan, och hur han lärde sig använda humor både för att överleva och för att nå framgång. I samtal med psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Arrangör: Wahlström & Widstrand

15:30–15:50
Absolut svensk

Sveriges allvarligaste komiker Soran Ismail om identitet och tolerans, från sandlådan i Knivsta till kanten av en massgrav i Kurdistan. Om känslan av dubbla identiteter och vad som är svenskhet och vad det egentligen spelar för roll. I samtal med psykologen Oskar Henrikson.

Arrangör: Wahlström & Widstrand

16:00–16:20
Ensam eller stark på jobbet

Samarbete är ett effektivt sätt för organisationer och företag att uppnå de gemensamma målen. Men hur få alla att dra åt samma håll? Går det att bli av med själviskhet och egoism hos medarbetare? Psykologerna Oskar Henrikson och Katarina Blom, aktuella med boken Ensam eller stark, ger verktyg och ny kunskap om ledarskap och gruppdynamik.

Arrangör: Natur & Kultur

16:30–16:50
Tid att leva – med mindre stress och mer närvaro

Stress är en del av vår vardag och stressrelaterad ohälsa är idag den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning. Med hjälp av ACT och medveten närvaro kan du lära dig att hantera den ofrånkomliga stress som är en del av livet – och att förändra den stress som går att göra något åt. Psykolog Fredrik Livheim i samtal med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi.

Arrangör: Natur & Kultur

17:00–17:20
Kärlek och dejtande i vår tid

Att hantera längtan efter närhet när alla dejtar på Tinder och utbyter erfarenheter av antidepressiva? Att kunna säga ”jag älskar dig” till någon i en tid där alla ord har förlorat sin mening? Isabelle Ståhl är aktuell med relationsromanen Just nu är jag här. Hon samtalar med psykolog Jenny Jägerfeld.

Arrangör: Natur & Kultur

17:30–17:50
Allas älskare, ingens älskling

Författaren Per Hagman i samtal med psykologen Katarina Blom om sin nya bok. En berättelse om att bli äldre, om frihetens pris, om den stora världen och den lilla. Men mest av allt handlar det om en människas instinktiva strävan efter att vara främling överallt utom i sig själv.

Arrangör: Albert Bonniers förlag

18:00–18:30
Allt fler får diagnoser – vad betyder det?

Psykologisk salong med SvD:s Idagsidan. Diagnoser som adhd, add, Asperger, bipolär sjukdom blir allt vanligare. Men vad är en diagnos egentligen? Är vi alltför upptagna av diagnoser idag – eller har fler fått en bättre förståelse för olika sätt att vara på? Psykologerna Jenny Klefbom och Jonas Ramnerö i ett samtal om diagnoser och om bra sätt att förhålla sig till vanliga psykiska sjukdomar. Samtalsledare: Maria Carling.

Arrangör: SvD:s Idagsidan

Lördag 30/9

Psykologerna Anna Bennich Karlstedt och Allan Linnér finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30–09:50
Kropp & Själ i P1 – Hälsojournalistik i en skeptisk tid

Programledare Ulrika Hjalmarson Neideman och producent Moa Soltanian Magnusson om alternativa fakta på hälsoområdet. Hur tungt väger fakta och forskning mot åsikter och tro? Enstaka studier framställs som tunga bevis, samtidigt som rykten får människor att avstå från beprövade behandlingar. Vad är en sund kritisk hållning och vem väljer vi att lita på? Samtalsledare: Jonas Mattsson, chefredaktör Modern psykologi.

Arrangör: Sveriges Radio P1 – Kropp & Själ

10:00–10:20
Lyssnar din tonåring?

Om tonårstiden är stökig och svår – hur kan vi prata med våra ungdomar? Psykolog Liria Ortiz och psykiater Charlotte Skoglund, aktuella med boken Lyssnar din tonåring?, ger konkreta råd och tips till föräldrar och anhöriga som vill stärka och förbättra relationen till sina ungdomar.

Arrangör: Natur & Kultur

10:30–10:50
Oro – Att leva med tillvarons ovisshet

Att oroa sig är allmänmänskligt, begripligt och ibland även konstruktivt. Men om vi ständigt har varningslampan tänd kan det bli svårt att leva fullt ut. Psykolog Anna Kåver, aktuell med boken Oro – att leva med tillvarons ovisshet, i ett samtal om hur vi bättre kan förstå och leva med vår oro. Samtalsledare: Maria Carling, SvD.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Hur bemöter jag en rättshaverist?

Rättshaverister uppfattas som oresonliga och kan försvåra tillvaron för andra. Deras beteende bottnar ofta i psykisk ohälsa och orsakar kostnader och mänskligt lidande för dem själva och omgivningen. Andreas Svensson, leg. psykolog, medförfattare till Möta människor med rättshaveristiskt beteende, förklarar och ger råd för hur detta samhällsproblem kan bemötas.

Arrangör: Gothia Fortbildning

11:30–11:50
Att leva i dödens närvaro

Hur livsglädjen blir tydligare när vi inser att livet är en gåva. Hur man tar emot ett svårt sjukdomsbesked, om dödsångest och livsångest. Men också om livslängtan, manlig vänskap och kärlek. Peter Strang, professor i palliativ medicin, aktuell med romanen I skuggan av sommaren. Ett samtal med psykologen Liria Ortiz och programledaren Ulrika Hjalmarson Neideman.

Arrangör: Libris förlag

12:00–12:20
Jaget i selfins tidevarv – Den svåra konsten att se sig själv

Vi är de första människorna i historien som hela tiden ser och skapar bilder av oss själva. Inte minst i sociala medier. Finner vi oss själva eller tappar vi tvärtom bort oss bland alla bilder vi delar? Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap och aktuell med boken Den svåra konsten att se sig själv. Samtalsledare: journalisten/författaren Agneta Lagercrantz.

Arrangör: Natur & Kultur

12:30–12:50
Fördel ADHD?

ADHD är en av vår tids mest uppmärksammade diagnoser. Dessa delvis nedärvda personlighetsdrag var troligen nödvändiga för att våra förfäder skulle överleva. Men kan ADHD innebära en fördel även i vårt moderna samhälle? Med psykiatern Anders Hansen, aktuell med boken Fördel ADHD, i samtal med Maria Carling, SvD.

Arrangör: Bonnier Fakta

13:00–13:20
Ensamhet som inte är självvald

Anna Bennich Karlstedt, leg psykolog, talar om den ofrivilliga ensamheten. Den ensamhet vi inte väljer utan som vi till och med kan bli sjuka av. Och om hur samvaro å andra sidan har många dokumenterat goda hälsoeffekter. Vad kan vi göra på samhällsnivå och som individer för att motverka ensamhet?

Arrangör: Psykologiguiden

13:30–13:50
Att sätta gränser för sig själv och andra

Känner du att du måste vara andra till lags? Har du svårt att hejda din ambitionsnivå? Sätter du alltid andra i första rummet? Att inte kunna sätta gränser kan göra att vi blir stressade eller mår dåligt. Bokaktuella psykologen Åsa Kruse i samtal med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi, om varför det kan vara svårt att sätta gränser och hur du blir bättre på det.

Arrangör: Natur & Kultur

14:00–14:20
Tala inför folk

Vad händer egentligen i vårt huvud och våra kroppar när vi ska tala inför folk? Varför kan det kännas så obehagligt? Skådespelaren Stefan Sauk och hjärnforskaren Jan Marcusson pratar om sin nya bok Tala inför folk – så bemästrar du din scenskräck.

Arrangör: Tukan förlag

14:30–14:50
Duktiga flickors revansch

Politikern Birgitta Ohlsson tar revansch för den duktiga flickan. Med utgångspunkt i sitt eget liv visar hon, i sin bok Duktiga flickors revansch, att höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle. I samtal med psykologen Anna Bennich Karlstedt och Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi.

Arrangör: Forum förlag

15:00–15:20
Par i terapi – Kärlekens koreografi

Inget är så svårt som att leva i en nära relation. Psykologerna Allan Linnér (Radiopsykologen i P1) och Anders Nyman tar upp de vanligaste frågorna par som besöker terapirummet och ger verktyg för att leva nära varandra i parrelationer. De är aktuella med boken Kärlekens koreografi. Samtalsledare: Agneta Lagercrantz.

Arrangör: Natur & Kultur

15:30–15:50
Kan man ärva ett sår?

Malou von Sivers om sin roman, Mitt hjärtas oro, som har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Vid sin fars dödsbädd försökte hon förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa. Ett samtal med psykologen Liria Ortiz och teaterproducent/skrivarpedagog Katharina Lind.

Arrangör: Norstedts förlag

16:00–16:20
Meningen med våld

Våld påverkar samhället med sin brutalitet och meningslöshet, oavsett om det sker fysiskt eller psykologiskt, på gatan eller inom familjen. Per Isdal (psykolog, psykoterapeut, belönad med Stora Psykologipriset i Norge och författare till Meningen med våld) samtalar med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi, om varför det är så viktigt att förstå och prata öppet om våld.

Arrangör: Gothia Fortbildning

16:30–16:50
Vad är ett gott liv?

Författaren Merete Mazzarella i samtal med psykologen Allan Linnér om sin nya bok Om livets mening. Med egna upplevelser och reflektioner, omvärldsanalys och filosofiska resonemang ställer hon nya frågor i en värld av gråskalor och skarpa kontraster: överflöd och flyktingströmmar, globalisering och murar, våldsamma dataspel och kärlek i realtid över kontinenter.

Arrangör: Schildts & Söderströms förlag

17:00–17:20
Tid att leva – med mindre stress och mer närvaro

Stress är en del av vår vardag och stressrelaterad ohälsa är idag den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning. Med hjälp av ACT och medveten närvaro kan du lära dig att hantera den ofrånkomliga stress som är en del av livet – och att förändra den stress som går att göra något åt. Psykolog Fredrik Livheim i samtal med Jonas Mattsson, chefredaktör Modern Psykologi.

Arrangör: Natur & Kultur

17:30–17:50
Allvarligt talat med Lena Andersson

Varför bli sårad över att inte bli bjuden på fester man ändå inte vill gå på? Varför anses det vara svaghet att byta åsikt? Vad definierar en människa? Ett samtal med psykolog Jenny Jägerfeld om frågor och svar ur radioprogrammet Allvarligt talat, där Lena Andersson svarat på lyssnarnas frågor.

Arrangör: Natur & Kultur

Söndag 1/10

Psykologerna Anna Bennich Karlstedt och Liria Ortiz finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor.

09:30–09:50
Två världar möts – Att leva med Aspergers

”Jag brukar säga att jag föddes den dagen jag fick min aspergerdiagnos.” Så inleds Två världar möts som Andreas Brunnström skrivit tillsammans med Anna-Maria Stawreberg. Möt dem i ett scensamtal där Andreas berättar hur det är att växa upp och leva i en värld som inte alltid visar förståelse för hans dolda funktionsnedsättning.

Arrangör: Gothia Fortbildning

10:00–10:20
Inre och yttre rum med Alex och Sigge

Om det autobiografiska skrivandet som terapiform. I boken RUM tar Alex Schulman och Sigge Eklund avstamp i en tankelek där en fiktiv karta ritas upp utefter viktiga perioder, personer och platser ur deras liv. Vi får följa med till "Självhatets kobbe", "De förlorade möjligheternas ö" och "Stamningsdeltat” för att nämna några anhalter. Samtalsledare: psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Arrangör: Bookmark förlag

10:30–10:50
Allvarligt talat med Lena Andersson

Varför bli sårad över att inte bli bjuden på fester man ändå inte vill gå på? Varför anses det vara svaghet att byta åsikt? Vad definierar en människa? Ett samtal med psykologen Allan Linnér om frågor och svar ur radioprogrammet Allvarligt talat, där Lena Andersson svarat på lyssnarnas frågor.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Förrädisk trygghet – Barn som växer upp i sekter

Vad händer med barn som föds in i och uppfostras av en sekt? Hur påverkas föräldrarna att välja sekten framför en nära relation till sina barn? Författaren Mariette Lindstein i samtal med psykologen Håkan Järvå om sin nya bok Sektens barn som baseras på egna erfarenheter av att låta en sekt uppfostra hennes son. Samtalsledare: Kristina Wallin från Psykologiguiden.

Arrangör: Forum förlag

11:30–11:50
Tänk om jag är sjuk!

Att ibland oroa sig för sin hälsa är vanligt. Men hälsoångest är en överdriven och ihållande rädsla för att ha eller utveckla en allvarlig sjukdom. Vad beror det på och hur kan man hantera situationer som väcker hälsoångest? Erland Axelson, leg. psykolog och doktorand, är aktuell med boken Tänk om jag är sjuk.

Arrangör: Natur & Kultur

12:00–12:20
Vad vill du – egentligen?

Vart är jag på väg? Vilken människa vill jag vara? Erica Falkenström, forskare i pedagogik i ett samtal med psykologen Kerstin Twedmark och journalisten/författaren Agneta Lagercrantz om att förstå sig själv i en djupare mening. I boken Vad vill du – egentligen? kopplar hon frågor om psykisk hälsa till våra livsdrömmar, upplevelser av mål, mening och inflytande.

Arrangör: Natur & Kultur

12:30–12:50
Saker jag hade velat veta när jag var 15

Osunda ideal och prestationskrav orsakar stress för många unga idag. Men det finns alternativ till att passa in i den ensidiga kvinnobild som ofta ges från marknaden och media. Författarna Diana Olofsson och Johanna Wester vill genom sin nya bok skapa en motvikt till de krafterna genom texter från kvinnliga förebilder i olika åldrar. Samtalsledare: Psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Arrangör: Norstedts

13:00–13:20
Lyssnar din tonåring?

Om tonårstiden är stökig och svår – hur kan vi prata med våra ungdomar? Psykolog Liria Ortiz och psykiater Charlotte Skoglund, aktuella med boken Lyssnar din tonåring?, ger konkreta råd och tips till föräldrar och anhöriga som vill stärka och förbättra relationen till sina ungdomar.

Arrangör: Natur & Kultur

13:30–13:50
Jakten på lycka och status i dokusåpornas värld

Författaren Moa Herngren om sin nya bok Tjockdrottningen, en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Om samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse. I samtal med psykologen Kerstin Twedmark och teaterproducent/skrivarpedagog Katharina Lind.

Arrangör: Norstedts

14:00–14:20
Lyckligt skild

Skilsmässor kan leda till en lyckligare tillvaro för både barn och vuxna. Det visar Magnus Abrahamsson och Marit Danielsson som driver Skilsmässopodden och är aktuella med boken Lyckligt skild. Med utgångspunkt från egna erfarenheter gör de upp med myten om att en separation är ett misslyckande. Istället inger de hopp och tröst. Samtalsledare: psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Arrangör: Norstedts

14:30–14:50
Ödlan i huvudet – KBT i bilder

Med illustrationer och metaforer får vi lära oss hur vi kan hantera våra liv, relationer, tankar och känslor. Boken Ödlan i huvudet – KBT i bilder är förankrad i modern forskningsbaserad psykologi och slår hål på en rad populärpsykologiska myter. Med psykologen och författaren Dan Katz.

Arrangör: KBT-akademin

15:00–15:20
Ensamhet som inte är självvald

Anna Bennich Karlstedt, leg psykolog, talar om den ofrivilliga ensamheten. Den ensamhet vi inte väljer utan som vi till och med kan bli sjuka av. Och om hur samvaro å andra sidan har många dokumenterat goda hälsoeffekter. Vad kan vi göra på samhällsnivå och som individer för att motverka ensamhet?

Arrangör: Psykologiguiden