Psykologiscenen på Bokmässan 2018

Välkommen till Psykologiscenen på Bokmässan i Göteborg, den 27 – 30 september 2018.

En rad författare, psykologer, hjärn- och psykologiforskare, psykiatriker med flera gästar scenen, bland andra: Agnes Lidbeck, Allan Linnér, Anna Bennich, Bo Hejlskov Elvén, Björn Roslund, Clara Lidström, Giorgio Grosso, Gunnar Ardelius, Jack Werner, Jenny Jägerfeld, Jonas Gardell, Jonas Hassen Khemiri, Lena Andersson, Magnus Uggla, Markus Heilig, Niklas Källner,  Patrik Sjöberg, Per Carlbring, Per Naroskin, Per Snaprud, Predrag Petrovic, Stefan Einhorn, Stina Wollter, Sofia Viotti, Tomas Bannerhed, Ullakarin Nyberg.

Under hela mässan har du också möjlighet att ställa frågor och tala enskilt med psykologer vid scenen.

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & Kultur, SvD Idagsidan och tidningen Modern Psykologi. Psykologiscenen ligger i C-hallen (C04:32).

#Psykologiscenen

Se filmer från programpunkterna på Psykologiscenen 2016, 2017 och 2018 »

PROGRAM:

Klicka på önskad dag för att fälla ut programmet.

Mässplanera på  » Bokmässans hemsida

Torsdag 27/9

Psykologerna Anna Bennich och Mathias Ortlieb finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor. Klockan 10-12 och 13-17.

10:00–10:20
Fråga psykologen – Om ungdomar och skolstress

14 år och känner mig dålig och otillräcklig. Hur kan jag ändra mitt uppskjutarbeteende? Jag skolkar hela tiden! Klarar inte att inte få bäst på proven. Mina föräldrar tycker inte att jag pluggar tillräckligt. 13 år och känner press i skolan. Psykologerna Mathias Ortlieb och Anna Bennich svarar på några av de vanligaste frågorna som kommer in till Psykologiguiden. Samtalsledare: Kristina Wallin

Arrangör: Psykologiguiden

10:30–10:50
Sabba inte motivationen! 

Upplever du nybörjarglädje — eller känner du dig mest dålig och osäker när du provar något nytt? För att utvecklas behöver vi vara motiverade, vare sig det är i arbetslivet, i klassrummet eller i skidbacken. Här beskriver hjärn- och skolforskaren Alva Appelgren förutsättningarna för att vi ska ha lust att lära oss nya saker! 

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Lågaffektivt bemötande och tydliggörande pedagogik

Som förälder eller personal som arbetar med personer med särskilda behov behöver vi behärska tre förhållningssätt: vid stress och kaos behöver vi kunna hantera situationen, sedan utvärdera orsaker och ta reda på vilket stöd som personen behöver. Till sist behöver vi kunna förändra, t.ex. genom förändring av den fysiska miljön eller den pedagogiska ramen. Psykologen Bo Hejlskov Elvén föreläser utifrån nya boken som förenar lågaffektivt bemötande med tydliggörande pedagogik.  

Arrangör: Natur & Kultur

11:30–11:50
Lägg ner ledarskapet!

Det finns inga perfekta ledare. Så vad utgör ett bra ledarskap? I sin bok Lägg ner ledarskapet menar psykologen och organisationsutvecklaren Sara Ingvarsson att det är viktigt att skifta fokus från hur en ledare ska vara till vad en chef ska göra – framförallt hur det går att utveckla verksamheten tillsammans med medarbetarna. En diskussion med psykolog Anna Bennich

Arrangör: Natur & Kultur

12:00–12:20
Så skapas fördomar. Psykologin bakom ”Vi” och ”Dom”.

Vad ligger bakom generaliseringar, kategoriseringar och fördomar? Varför delar vi in varandra i ”Vi” och ”Dom”? Går det att leva tillsammans när vi befinner oss i separata filterbubblor? Vad sätter käppar i hjulet för vår tolerans?  Ett samtal om fördomar och tolerans – och hur den kan utvidgas. Andreas Olsson, docent i psykologi och Mikael Klintman, professor i sociologi.  Samtalsledare: Agneta Lagercrantz.

Arrangör: Natur & Kultur

12:30–12:50
Så tog jag mig levande genom högstadiet

Bloggaren/författaren Lisa Jonsson (Misslisibell) om mobbningen hon utsattes för i skolan parallellt med att hennes fans på nätet ökade i tusental. I samtal med psykolog Mathias Ortlieb och Maria Carling, SvD.

Arrangör: Forum förlag

13:00–13:20
Medveten ekonomi – en vardag med guldkant

Att inte ha ordning på sin privatekonomi är en vanlig källa till oro och stress. Våra känslor påverkar alla våra beslut – och för att kunna fatta bra ekonomiska och juridiska beslut behöver vi känna oss själva och vårt beteende. Ekonomen Shoka Åhrman och juristen Frida Treschow i samtal med Pontus Kipowski om hur planering och medvetna val kan leda till både vardagstrygghet och drömliv. 

Arrangör: Natur & Kultur

13:30–13:50
Den egna berättelsen om psykisk ohälsa

Hjärnkolls nya antologi samlas vittnesmål från människor som lever med psykisk ohälsa. Det är starka berättelser om ohälsa och utanförskap, men också om hopp och framtidstro. Vad betyder det att få berätta sin historia? Hur kan personliga berättelser göra skillnad på samhällsnivå? Bokens redaktör Ingrid Sjökvist samtalar med Jessica Stigsdotter Axberg och Jan-Inge Nilsson, två av skribenterna.  

Arrangör: Hjärnkoll

14:00–14:20
Främja närvaro i skolan

Vad behövs för att skolan ska fungera på ett sätt som främjar elevernas närvaro? Psykologen Malin Gren Landell har varit regeringens särskilda utredare i frågan om frånvaro i skolan och har skrivit boken Främja närvaro. Här berättar hon hur skolor kan arbeta systematiskt med att stärka närvaro — och därmed skolresultaten. 

Arrangör: Natur & Kultur

14:30–14:50
Så blir vi jämställda föräldrar

Unga föräldrar blir mer och mer medvetna om jämställdhet. I Marie Björks bok Vi ska ha barn, ger hon tips och användbara råd som förlänger ditt förhållande. I samtal med psykolog Mathias Ortlieb och samtalsledare Kristina Wallin, Psykologiguiden. 

Arrangör: Forum förlag

15:00–15:20
Medvetandets återkomst

Hur kommer det sig att vi människor kan uppleva någonting överhuvudtaget? Vetenskapsjournalisten Per Snaprud har genom personliga möten och våghalsigt deltagande i olika experiment samlat kunskap från några av vår tids främsta forskare och tänkare kring medvetandet. Han tar avstamp i hjärnan och går via kroppen till hisnande tankar om medvetandet som en grundläggande egenskap i hela universum. 

Arrangör: Natur & Kultur

15:30–15:50
Att bemöta barn på flykt

Vad händer med ett barn som tvingas lämna allt, sitt hem, sin familj? Ett barn som sett sina anhöriga dödas? Som kanske själv fängslats och torterats? Hur påverkas barnets utveckling och hur närmar man sig ett barn i en sådan situation? Psykolog Sophie Arnö med boken Barn på flykt - modernt krisstöd och traumamedvetet möte i samtal med journalisten Ann Lagerström

Arrangör: Studentlitteratur

16:00–16:20
Adhd – en livsfarlig diagnos med psykiatrins bästa prognos

Mycket av mediedebatten har en tid handlat om fördelarna med adhd, om diagnosen som en superkraft kopplad till kreativitet. Psykiatern Björn Roslund tar dig med på en mer nyanserad djupdykning i hur adhd fungerar. Hur kan adhd vara så starkt kopplat till risker, eller rent av undergångsfaktorer, men samtidigt ha psykiatrins bästa prognos? Ett samtal med psykologen Jenny Jägerfeld

Arrangör: Natur & Kultur

16:30–16:50
Destruktivt ledarskap

Utmattade medarbetare, ständiga konflikter och sämre resultat. Det är några av konsekvenserna ett destruktivt ledarskap kan få. Men även ett destruktivt ledarskap kan förändras med rätt verktyg.  Maria Fors Brandebo, fil.dr i psykologi, i samtal med journalisten Ann Lagerström.

Arrangör: Studentlitteratur

17:00–17:45
Pressen på dagens unga – Psykologisk salong med SvD

Den psykiska ohälsan bland unga bara ökar. Varför mår unga dåligt? Stämmer statistiken? Psykologiprofessor Philip Hwang, som ger ut en ny bok om ungas utveckling och livsvillkor, diskuterar med sin (unga) psykologkollega Siri Helle som skrivit en skönlitterär bok om framgångshets, stress och jakten på lycka. Ett samtal med Maria Carling, SvD. 

Arrangör: SvD:s Idagsidan

Fredag 28/9

Psykologerna Allan Linnér och Anna Bennich finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor. Kl. 10-12 och 13-17.

09:30–09:50
Fråga psykologen – Hur hjälper jag en närstående som mår dåligt?

Min pojkvän skadar sig själv! Min vuxna son mår dåligt men vill inte söka hjälp. Hur ska jag hjälpa min mobbade kompis? Hur bemöter jag min deprimerade syster? Hur hjälper jag min son att klara sin separation? Här svarar psykologerna Anna Bennich och Allan Linnér på några vanliga frågor till Psykologiguiden. Samtalsledare är Kristina Wallin. 

Arrangör: Psykologiguiden

10:00–10:20
Beslutsfällan

Varför fastnar du timtals i sociala medier? Och varför är godiset placerat i kassan? Kan du genomskåda psykologin som styr dina val? Psykologen Niklas Laninge och civilingenjören Arvid Janson berättar om hur du påverkas utan att veta om det och hur du kan bli medveten om de dolda fällorna. 

Arrangör: Volante

10:30–10:50
Q – om transpersoners verklighet 

Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och? Boken Q är ett skoningslöst existentiellt drama om livets svåraste val. Författaren Fredrik Ekelund i samtal med psykolog Siri Helle

Arrangör: Albert Bonniers förlag

11:00–11:20
Ungas utveckling och livsvillkor 

Hur är det att vara ung idag – med en samhällsutveckling som ställer höga krav på stresstålighet, prestation och att visa upp sig, men har lite att erbjuda i form av arbete, tillhörighet, framtidsutsikter. I det moderna standardverket Ungdomar och unga vuxna skriver psykologiforskarna Ann Frisén och Philip Hwang, båda med mångårig erfarenhet av att forska och undervisa inom området, om den nya livsperioden – den som ungdom och ung vuxen.  Samtalsledare: Kajsa Heinemann, Psykologiguiden. 

Arrangör: Natur & Kultur

11:30–11:50
Styrfart i kärlek och jobb

Författaren och psykologen Per Naroskin ger ur ett humoristiskt perspektiv förslag på hur du bäst samspelar med andra i såväl arbetslivet som i kärlekslivet. Hur kan du själv påverka ditt beteende i förhållande till kolleger och chefer? Och vilka tips behöver du för att få styrfart i din relation? Samtalsledare: Susanna Romanus, förläggare. 

Arrangör: Bonnier Bookery

12:00–12:20
Så skapas fördomar. Psykologin bakom "Vi" och "Dom"

Vad ligger bakom generaliseringar, kategoriseringar och fördomar? Varför delar vi in varandra i ”Vi” och ”Dom”? Går det att leva tillsammans när vi befinner oss i separata filterbubblor? Vad sätter käppar i hjulet för vår tolerans?  Ett samtal om fördomar och tolerans – och hur den kan utvidgas. Andreas Olsson, docent i psykologi och Mikael Klintman, professor i sociologi.  Samtalsledare: Agneta Lagercrantz.

Arrangör: Natur & Kultur

12:30–12:50
Sov gott! Få bättre sömn med KBT

Att sova bra är viktigt för vår hälsa. Men minst en av tre personer i Sverige har idag bekymmer med sömnen. Här får du vetenskapligt underbyggda råd om hur du kan förbättra din sömn, lära dig om dygnsrytmens betydelse, de fem sömnstadierna och begrepp som social jetlag. Psykologiforskaren Ida Flink, aktuell med Sömn, dröm mardröm i samtal med Maria Carling, SvD. 

Arrangör: Natur & Kultur

13:00–13:20
Låt oss hoppas på det bästa – om skuld, sorg och uppgörelse

En morgon finner Carolina sin man död i sängen. Hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. Låt
oss hoppas på det bästa är en uppgörelse, inte bara med döden utan
också med livet. Författaren Carolina Setterwall i samtal med psykolog Anna Bennich

Arrangör: Albert Bonniers förlag

13:30–13:50
När kriget är allt du minns – att lindra PTSD hos äldre

Hos överlevare som flytt från krig och våld kan plågsamma minnen komma upp till ytan när de åldras. Många lider av posttraumatisk stress, men likheten mellan PTSD-symtom och demens gör att de kan felbehandlas. Men till skillnad från demens kan de med PTSD tillfriskna med rätt behandling och bemötande. Psykolog Frida Johansson Metso i samtal med Jonas Mattsson, Modern Psykologi. 

Arrangör: Gothia Fortbildning

14:00–14:20
I befintligt skick – att ta sig själv på allvar

Tänker du ofta att du borde förändras och bli roligare, smartare, lugnare, mer social eller vältränad? Eller att ditt liv borde vara mer spännande, aktivt och framgångsrikt? Boken I befintligt skick – att ta sig själv på allvar vill förmedla ett alternativt perspektiv som handlar om förståelse och medkänsla för oss själva precis så som vi är, just så som vi har det. Psykologerna Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson i samtal med Agneta Lagercrantz, SvD. 

Arrangör: Natur & Kultur

14:30–14:50
Adhd – en livsfarlig diagnos med psykiatrins bästa prognos

Mycket av mediedebatten har en tid handlat om fördelarna med adhd, om diagnosen som en superkraft kopplad till kreativitet. Psykiatern Björn Roslund tar dig med på en mer nyanserad djupdykning i hur adhd fungerar. Hur kan adhd vara så starkt kopplat till risker, eller rent av undergångsfaktorer, men samtidigt ha psykiatrins bästa prognos? Ett samtal med psykologen Jenny Jägerfeld.

Arrangör: Natur & Kultur

15:00–15:20
Konsten att göra skillnad i en orolig tid

Vilken värld vill vi lämna vidare till våra barn? Vilket är mitt ansvar för utvecklingen? Kan jag göra skillnad? Varför sticker en del huvudet i sanden och varför orkar andra engagera sig fullt ut?  I boken Konsten att göra skillnad får vi en rad handfasta råd och inspirerande förslag om hur var och en kan göra en insats. Professorn och författaren Stefan Einhorn i ett samtal med journalist Agneta Lagercrantz

Arrangör: Forum förlag

15:30–15:50
Vägen ur utmattningssyndrom

Vi är gjorda för att hantera stress – den hjälper oss att leva och överleva. Men för mycket, för ofta och utan möjlighet till återhämtning sliter på kroppen och är idag den främsta anledningen till sjukskrivning. Två av Sveriges främsta forskare och kliniker inom området; Giorgio Grossi och Kerstin Jeding, samtalar med psykolog Anna Bennich om den farliga stressen och om hur vi kan hantera utmattningssyndrom och ta oss ur det.  

Arrangör: Natur & Kultur

16:00–16:20
"Och bilen går bra?" Om kallprat.

Kallpratet är ett viktigt kitt för goda relationer. Journalisten och programledaren Niklas Källner i samtal med psykologen Allan Linnér om hur svårt det kan vara att kallprata, inte bara för den som har social fobi.

Arrangör: Bonnier Fakta

16:30–16:50
Så funkar spelintelligens på fotbollsplanen

Vi talar ofta om speluppfattning eller spelintelligens – men ingen har hittills riktigt kunnat förklara vad det är. Men nu har psykolog och forskare Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic, forskare i kognitiv neurovetenskap, visat hur viktig hjärnan är för att någon ska bli framgångsrik på fotbollsplanen. Vilka särskilda hjärnfunktioner behövs i fotboll? Samtalsledare: Thomas Lerner.

Arrangör: Natur & Kultur

17:00–17:20
Manligt och kvinnligt i hjärnan – likadana eller lika värda?

Världsledande hjärnforskaren Markus Heilig har granskat vad forskningen har att säga om mäns och kvinnors hjärnor. Hur ser likheter och skillnader ut? Beror eventuella skillnader främst på sociala processer? Eller avspeglar de delvis olikheter mellan hur kvinnliga och manliga hjärnor är organiserade? Kan denna forskning bidra till ökad jämställdhet? Ett samtal med Maria Carling, SvD. 

Arrangör: Natur & Kultur

17:30–17:50
Hur går man vidare när en närstående tagit sitt liv?

Hur reagerar omgivningen när någon tagit sitt liv? Vad gör förlusten med dem som är kvar med frågorna och tomrummet? Ett samtal mellan författaren Anna Sundström-Lindmark med serieromanen Vi ska segla runt jorden, psykologen Jenny Jägerfeld aktuell med Comedy Queen och psykiater Ullakarin Nyberg med boken Suicidprevention i praktiken.

Arrangör: Natur & Kultur

18:00–18:45
Kroppspositivism – Psykologisk salong med SvD

Konstnären, radioprataren och kroppsaktivisten Stina Wollter har 147 000 följare på Instagram. Hennes ystra dans i trosor och behå älskas av många men provocerar vissa. Sociala medier översvämmas av bilder på tränade kroppar – men också på uppkäftigt stolta kroppar i alla former. Ser vi en kroppsrevolution? Psykologiprofessor Ann Frisén som har forskat mycket om flickors och kvinnors kroppsuppfattning diskuterar med Stina Wollter och journalisten Maria Carling.  

Arrangör: SvD Idagsidan

Lördag 29/9

Psykologerna Anna Bennich och Mathias Ortlieb finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor. Kl. 10-12 och 13-17.

09:30–09:50
Fråga psykologen – Om svartsjuka

Min svartsjuka förstör våra liv. Min fru har en mycket god manlig vän.
Hur kan man lindra svartsjuka? Jag kollar min pojkväns sms i smyg. Jag orkar inte med min sambos svartsjuka.
Psykologen Anna Bennich svarar på några av de frågor som kommit in till Psykologiguiden. Samtalsledare: Kristina Wallin.

Arrangör: Psykologiguiden

10:00–10:20
Möt Radiopsykologen i P1 – Hur mycket tål lyssnarna?

Psykologen Allan Linnér och radioproducenten Siri Ambjörnsson berättar om arbetet bakom P1-programmet Radiopsykologen. Vilken problematik kan egentligen sändas i radio? Hur balansera mellan den medverkandes bästa och idén om vad som är ”bra radio”? Samtalsledare: Jonas Mattsson, Modern Psykologi. 

Arrangör: Sveriges Radio P1 – Radiopsykologen

10:30–10:50
I befintligt skick – att ta sig själv på allvar

Tänker du ofta att du borde förändras och bli roligare, smartare, lugnare, mer social eller vältränad? Eller att ditt liv borde vara mer spännande, aktivt och framgångsrikt? Boken I befintligt skick – att ta sig själv på allvar vill förmedla ett alternativt perspektiv som handlar om förståelse och medkänsla för oss själva precis så som vi är, just så som vi har det. Psykologerna Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson i samtal med Agneta Lagercrantz, SvD.  

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Sov gott! Få bättre sömn med KBT

Att sova bra är viktigt för vår hälsa. Men minst en av tre personer i Sverige har idag bekymmer med sömnen. Här får du vetenskapligt underbyggda råd om hur du kan förbättra din sömn, lära dig om dygnsrytmens betydelse, de fem sömnstadierna och begrepp som social jetlag. Psykologiforskaren Ida Flink, aktuell med Sömn, dröm mardröm i samtal med Maria Carling, SvD.

Arrangör: Natur & Kultur

11:30–11:50
Pappaklausulen

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav.
Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att
pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste
omförhandlas. Men går det?  Författaren Jonas Hassen Khemiri i samtal med psykolog Jenny Jägerfeld.

Arrangör: Albert Bonniers förlag

12:00–12:20
Kropp & Själ i P1 – Är du optimerad lilla vän?

Jakten på att bli vårt allra bästa jag med utvecklande relationer, perfekt nattsömn och friska tarmar är ständigt pågående i vårt utvecklingsbenägna samhälle. Men när blir jakten på hälsa destruktiv och nedbrytande? Programledare Ulrika Hjalmarson Neideman och producent Clara Lowden om psykologiska fallgropar och hälsohets. Samtalsledare: Jonas Mattsson, Modern Psykologi.

Arrangör: Sveriges Radio P1 – Kropp & Själ

12:30–12:50
Närmare varandra – starkare parrelation på nio veckor

Relationsproblem påverkar oss på många plan. I boken Närmare varandra ges hjälp att hitta ömma punkter i samspelet och att bygga vidare på de styrkor som paret redan har. Boken bygger på en svensk KBT-manual som är vetenskapligt prövad. Majoriteten av de par som gick igenom bokens övningar blev mer nöjda med sin relation. Psykologerna Per Carlbring och Maria Burman i samtal med Anna Bennich

Arrangör: Natur & Kultur

13:00–13:20
Hjälp jag är utmattad!

Migränanfall som avlöser varandra. En bortdomnad ansiktshalva och ett rusande hjärta. Läkarbesök som aldrig leder någonvart. Kan det vara något fel på sköldkörteln? Varför vill jag bara sova men kan omöjligt vila mig pigg igen? Vem är jag om jag slutar prestera? Författarna Clara Lidström och Erica Dahlgren berättar om egna erfarenheter av utmattningssyndrom. Samtalsledare: psykolog Anna Bennich.

Arrangör: Norstedts

13:30–13:50
Tjuren från Solna – om att vara man idag

Sebastian kämpar för att bli vuxen. Samtidigt inleder han ett förhållande med sin mammas kollega Hanna. Tjuren från Solna utforskar vår tids förvirrade mansroll. Vad får man tycka och känna som ung man i dag, kan man hitta sin roll utanför den manliga blicken? Ett samtal med författaren Gunnar Ardelius och psykolog Allan Linnér, lett av Jonas Mattsson, Modern Psykologi. 

Arrangör: Natur & Kultur

14:00–14:20
Lugnet – om vad ensamhet kan göra med en människa

Urban har flyttat till Stockholm för att försöka komma vidare i livet men efter ett kraschat kärleksförhållande faller han ner i ensamhet och självförakt. Han är rädd för att bli avvisad och rädd för att bli som sin mamma som länge suttit på mentalsjukhus. Vi får följa deras relation genom mammans obesvarade brev och Urbans samtal med sin psykoterapeut. Författaren Tomas Bannerhed och psykolog Anna Bennich samtalar om hans nya roman Lugnet.  

Arrangör: Weyler förlag

14:30–14:50
Prestera utan press med hjälp av medkänsla

Har du höga krav på dig själv? Har du svårt att slappna av och ta det lugnt? Eller är du rädd för att göra fel och känner dig ofta otillräcklig? Här får du lära dig hur medkänsla (compassion) kan hjälpa dig att leva mer anpassat efter hur din hjärna och kropp fungerar. Psykolog Sofia Viotti samtalar med Agneta Lagercrantz från SvD. 

Arrangör: Natur & Kultur

15:00–15:20
Comedy Queen

Sasha är 12 år och hennes mamma har tagit livet av sig. Hur hanterar man sorgen efter en förälder som tar sitt eget liv? Sasha gör allt för att inte gråta, istället tänker hon övervinna sorgen med humor! Men håller det i längden? Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld om sin nya bok. Samtalsledare: psykolog Allan Linnér.

Arrangör: Rabén & Sjögren

15:30–15:50
Sanning och frihet

Jonas Gardell om sin nya roman Till minne av en villkorslös kärlek. En episkt böljande roman om en familj som kring sina hemligheter bygger de mest fantastiska legender. Om solidaritet och svek, humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka. I samtal med psykolog Anna Bennich

Arrangör: Norstedts

16:00–16:20
Hur svaghet kan bli styrka

Ingen svensk har hoppat lika högt som Patrik Sjöberg. Men lika högt som han har hoppat, lika svårt har han haft för att prata om de problem han har och har haft. I sin nya bok berättar Patrik Sjöberg och psykologen Rebecka Malm om hur de arbetat i terapin kring hans upplevda svagheter, hur de visat sig, vad de beror på och hur de påverkat hans liv.
Samtalsledare Karin Skagerberg, Modern Psykologi.

Arrangör: Polaris

16:30–16:50
Sveas son

Författaren Lena Andersson i samtal med psykologen Allan Linnér om sin nya bok Sveas son, en roman om olycklig kärlek, fast mellan föräldrar och barn, och om att våga och kunna vara sann mot sig själv.

Arrangör: Polaris

17:00–17:45
Smartphonegenerationen – Psykologisk salong med SvD

Dagens unga är mindre benägna att ha sex, dricka alkohol, träffa vänner, jobba och läsa böcker. De mår sämre psykiskt än tidigare generationer. Amerikanska psykologiprofessorn Jean Twenge pekar ut sociala medier som ett centralt problem i boken IGen. Hur ser det ut i Sverige? Psykolog och doktor i psykolog Sofia Berne diskuterar med sin (unga) psykologkollega Siri Helle som skrivit en roman om framgångshets, stress och jakten på lycka. Ett samtal med Maria Carling, SvD. 

Arrangör: SVD Idagsidan

Söndag 30/9

Psykologerna Mathias Ortlieb och Sofia Viotti finns vid scenen och svarar enskilt på besökarnas frågor. Kl. 09:30-12:00 och 13:00-15:00.

09:30–09:50
Fråga psykologen – Om bonusfamiljer

Måste man älska den andres barn? Min plastpappa hatar mig. Problem sätta gränser för min mans dotter. Mitt bonusbarn vill inte vara hos oss. Min kille irriterar sig på min 13-åriga dotter. Psykologerna Anna Bennich och Mathias Ortlieb svarar på några av de frågor som kommit in till Psykologiguiden. Samtalsledare: Kristina Wallin. 

Arrangör: Psykologiguiden

10:00–10:20
INSTÄLLD! I huvudet på Magnus Uggla

I memoarboken ”Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen” tar Magnus Uggla sin utgångspunkt i beslutet att göra en ADHD-utredning. Samtalen med psykologen tvingar honom att berätta och gå tillbaka till uppväxtåren och familjerelationerna. Ett samtal mellan Magnus Uggla och psykolog  Jenny Jägerfeld.

Arrangör: Norstedts

10:30–10:50
Prestera utan press med hjälp av medkänsla 

Har du höga krav på dig själv? Har du svårt att slappna av och ta det lugnt? Eller är du rädd för att göra fel och känner dig ofta otillräcklig? Här får du lära dig hur medkänsla (compassion) kan hjälpa dig att leva mer anpassat efter hur din hjärna och kropp fungerar. Med psykologen Sofia Viotti.

Arrangör: Natur & Kultur

11:00–11:20
Blixtra, spraka, blända

I helt fel sällskap i London. Förskottet är mer än slut, alldeles för mycket pengar har gått åt på alldeles för kort tid och någon ny roman är inte i sikte. Blixtra, spraka, blända är en intensiv och rolig berättelse om en ung självförbrännande författare. Det handlar om identitet, autenticitet och autofiktionens roll: Måste en författare ha levt för att få skriva? Författaren Jenny Jägerfeld i samtal med Karin Skagerberg, Modern Psykologi. 

Arrangör: Natur & Kultur

11:30–11:50
Vad "fake news" gör med vår verklighetsuppfattning

En flicka får kvarsittning eftersom hennes mobil pryds av svenska flaggan. Men nyheten är fejk. När Mats får veta det blir han likväl upprörd. ”Ja skiter i att det är
fejk det är för jävligt ändå”, skriver han på Facebook. Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar författaren Jack Werner om nätets påverkan på
sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen. Samtalsledare: psykolog Siri Helle.

Arrangör: Albert Bonniers förlag

12:00–12:20
Såna som du ska inte vara här

Komikern Marika Carlsson berättar i sin nya bok om de händelser som har format henne till den hon är i dag. Om hur det är att vara adopterad från Etiopien, växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen. Att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Om sökandet efter rötter och rädslan för vad det skulle innebära för hennes egen identitet. Samtalsledare: psykolog Sofia Viotti

Arrangör: Forum förlag

12:30–12:50
Bränn alla broar

Hur går det som individ att förhålla sig till lyckotips, sociala medier och omvärldens förväntningar? Med avstamp i romanen Bränn alla broar berättar psykologen och författaren Siri Helle om vår tids stora utmaningar med psykisk hälsa och ohälsa. Samtalsledare: Karin Skagerberg, Modern Psykologi.

Arrangör: Louise Bäckelin förlag

13:00–13:20
Effektiva strategier för vuxna med autism

Dagens samhällsutveckling med höga krav på stresstålighet, flexibilitet och social kompetens kan vara extra svår för personer med autism. Med Autismhandboken vill psykologen Katarina A. Sörngård hjälpa personer med högfungerande autism att förstå sina svårigheter och ge strategier som underlättar i t.ex. sociala sammanhang, får vardagsrutiner att fungera och att hantera stress. 

Arrangör: Natur & Kultur

13:30–13:50
Närmare varandra – starkare parrelation på nio veckor

Relationsproblem påverkar oss på många plan. I boken Närmare varandra ges hjälp att hitta ömma punkter i samspelet och att bygga vidare på de styrkor som paret redan har. Boken bygger på en svensk KBT-manual som är vetenskapligt prövad. Majoriteten av de par som gick igenom bokens övningar blev mer nöjda med sin relation. Psykologerna Per Carlbring och Maria Burman i samtal med Anna Bennich.

Arrangör: Natur & Kultur

14:00–14:20
Förlåten – Om syskonrivalitet och familjedynamik

Författaren Agnes Lidbeck i samtal med psykolog Sofia Viotti om sin roman Förlåten. På barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen och mening, ställs allt på sin spets när systrarna ska reda ut sin pappas dödsbo. Kan det finnas förståelse och ömhet mellan dem som förväntas stå varandra närmast? Kan det förflutna hålla systrarna samman? Eller är avunden och vanmakten det enda de har gemensamt? 

Arrangör: Norstedts

14:30–14:50
Room for Therapy

Utifrån fotoboken Room for therapy, där hon besökt terapimottagningar på fyra kontinenter, diskuterar fotografen och leg. psykoterapeuten Caroline Jensen med inredningsarkitekten Ingrid Unsöld om rummets och inredningens betydelse för terapin. Samtalsledare: Karin Skagerberg, Modern Psykologi. 

Arrangör: Modern Psykologi

15:00–15:20
Vem begår brott?

Om människan och psykologin bakom brottet. Gärningsmannaprofilering, riskbedömning, psykopati, förhörsmetodik, polisförhandling och behandling av kriminalitet ryms alla inom området klinisk forensisk psykologi. Psykologerna Åsa Eriksson och Knut Sturidsson berättar utifrån sin nya bok baserad på fakta och forskning – långt från tv-seriernas och deckarnas värld.

Arrangör: Studentlitteratur

15:30–15:50
Behandling av fobier med virtual reality

Psykologiprofessor Per Carlbring berättar om sin forskning där han utifrån kognitionsvetenskap tar hjälp av virtual reality för att behandla social ångest (social fobi), talarskräck och specifika fobier (t.ex. spindelfobi).

Arrangör: Stockholms universitet