En bra förälder

Att vara världens bästa förälder är vår högsta önskan redan innan barnet är fött. Frågan är bara, hur är man då?

Är det föräldern som alltid är klok, lugn, balanserad? Nej, en bra förälder är kärleksfull men kan också förlora tålamodet, skrika och härja, vara orättvis och inkonsekvent och använda tjat, hot och mutor i sin uppfostran.

Då är vi mänskliga och då visar vi barnet att man får bli arg och bära sig dumt åt ibland. Det är okej. Och då lär vi barnet att så kan det vara i livet. Alla möter vi till exempel taskiga chefer, illojala kompisar eller en partner som sviker oss.

Barn tål att vi bär oss illa åt ibland. De blir inte olyckliga eller hämmade av det. Men vi kan ändå ha vissa målsättningar som föräldrar - även om vi sedan inte klarar av dem alla, alltid.

Förslag på "målsättningar"

  1. Försök att inte ta på dig skuld när barnet går in i jobbiga perioder. Det är naturligt och utvecklande med trots och frustration. Det är inte ditt fel. Och det går över!
  2. Tala om som det är, även om det är svåra besked som skilsmässa eller sjukdom. Barn anar ändå och det är bättre att veta än att fantisera.
  3. Låt barnet vara litet när det behöver vara det. Ta barnets rädslor på allvar. Låt till exempel också ett stort barn sova i din säng utan att göra stor affär av det.
  4. Tala klart och tydligt om för barnet vad som gäller. Det är inte fel att våga sätta stopp, bli arg och hindra ett barn som är trotsigt och bär sig illa åt. Det är tvärtom viktigt, genom att ge motstånd hjälper vi barnet framåt i utvecklingen.
  5. Ge dig tid att prata med barnet, både om vardagligheter och om sådant som liv och död, godhet och ondska. Ta barnets funderingar och oro på allvar utan att vifta bort eller bagatellisera.
  6. Prata med andra föräldrar om föräldraskapet särskilt om du är orolig eller rådvill. Det kan hjälpa dig, men du kan också hjälpa andra.
  7. Acceptera inte att barnet säger elaka och föraktfulla saker till dig. Säg till barnet att sådant får du tänka men inte säga.
  8. Var taktfull. Använd inte ironi. Gör inte narr av barnet och lämna inte ut barnet genom att tala om för andra vad hen sagt eller gjort om hen inte vill.
  9. Välj dina strider under stormiga perioder, även om du blir inkonsekvent ibland.
  10. Barn mår bra av att ta ansvar, men det ska vara lagom mycket.

Barnet "uppfostrar" oss

Hur vi blir som föräldrar beror mer på hur barnet är än på hur vi är som föräldrar. Det låter kanske märkligt, det är ju vi som uppfostrar eller hur? Men den som har mer än ett barn vet att man inte kan uppfostra dem likadant. Vi kan inte behandla det tuffa, kaxiga barnet på samma sätt som det känsliga barnet. Barn kräver och behöver olika saker av oss föräldrar. Vi möter barnet där det är.